Întrebări frecvente

Aveţi întrebări despre o anumită lucrare sau unealtă? Sau doriţi să ştiţi care sunt diferenţele dintre diferite unelte? Pe siteul SKIL veţi găsi o listă practică de întrebări frecvente.

Verificaţi dacă întrebarea dvs. se află acolo şi găsiţi răspunsul căutat!

 • Care este ferăstrăul mecanic adecvat pentru tăierea pachetului laminat: un ferăstrău circular sau un ferăstrău vertical?

  Puteţi utiliza ambele tipuri de ferăstraie. Un ferăstrău vertical este mai comod şi mai uşor de utilizat pentru efectuarea de mici decupaje, în timp ce un ferăstrău circular este mai potrivit pentru tăierea de linii lungi şi drepte. Utilizaţi o pânză de ferăstrău cu dinţi fini. Pentru o finisare omogenă, tăiaţi întotdeauna plăcile de lemn cu partea de sus orientată în jos.
 • Când tai o placă de MDF învelită în plastic, suprafaţa albă de plastic se despică întotdeauna, lăsând un finisaj inestetic. Trebuie să folosesc un ferăstrău special?

  Cel mai bine este să utilizaţi un ferăstrău circular cu o pânză cu dinţi fini şi să reglaţi adâncimea de tăiere astfel încât pânza să iasă foarte puţin din panou. De asemenea, puteţi utiliza un ferăstrău vertical cu o pânză cu dinţi fini. Se recomandă amplasarea unei benzi de mascare de-a lungul liniei de tăiere, pe ambele părţi ale panoului, pentru a reduce la minim formarea de aşchii.
 • Ce fel de burghiu şi ce turaţie trebuie să folosesc când găuresc în granit?

  Pentru a perfora plăci de granit, utilizaţi un burghiu cu vârf diamantat sau cu cap vidia. De asemenea, puteţi utiliza un burghiu pentru sticlă. Utilizaţi setarea de impact a burghiului şi măriţi treptat turaţia. Reglaţi turaţia pentru a preveni alunecarea burghiului pe suprafaţa plăcii şi nu perforaţi la turaţie maximă. Răciţi placa de granit cu apă, dacă este necesar.
 • Cât de mult trebuie să iasă ferăstrăul circular din material?

  În principiu, distanţa de 3 mm este suficientă. Aceasta va reduce la minimum aşchierea suprafeţei materialului. Aceasta deoarece, la adâncimea maximă de tăiere, dinţii pânzei de ferăstrău se apropie de material aproape sub unghi drept. Dar, dacă utilizaţi adâncimea de tăiere minimă necesară, unghiul de atac al dinţilor este mai mic. Aceasta simplifică munca şi permite obţinerea unui rezultat mai bun.
 • Un ferăstrău circular trebuie întotdeauna să funcţioneze la turaţie maximă?

  O turaţie variabilă permite adaptarea turaţiei de tăiere la material. Gips-cartonul şi plasticul termosensibil necesită o turaţie mai joasă decât lemnul tropical de esenţă tare sau aluminiul, de exemplu. Începeţi tăierea la turaţie joasă şi treceţi treptat la turaţie maximă, ceea ce determină reducerea şocurilor la pornirea uneltei.
 • Burghiul nu-şi pierde din putere dacă reglez turaţia?

  Turaţia variabilă este unul din factorii care trebuie avuţi în vedere la achiziţia unui burghiu. Majoritatea burghielor din categoria low-cost au o turaţie fixă, de regulă circa 300 rot/min. Burghiele mai costisitoare dispun de un comutator pentru selectarea turaţiei mai ridicate, respectiv mai scăzute. Utilizarea celor mai noi componente electronice implică pierderi minime de putere.
 • Care este diferenţa dintre un burghiu cu acumulator şi o şurubelniţă cu acumulator?

  Aşa cum există maşini de găurit cu acumulatori, există şi şurubelniţe cu acumulatori. De asemenea, puteţi utiliza o maşină de găurit cu acumulatori pentru înşurubare, deci s-ar putea crede că nu este nevoie de o şurubelniţă cu acumulatori. Dar nu este adevărat: o şurubelniţă cu acumulatori este mai uşoară şi mai compactă decât o maşină de găurit cu acumulatori, deci este mai comodă şi mai puţin obositor de utilizat. De asemenea, este mai uşor de lucrat cu o şurubelniţă cu acumulatori în locuri greu accesibile. În plus, o şurubelniţă cu acumulatori este mai ieftină decât o maşină de găurit cu acumulatori.
 • De ce bateria de la burghiul meu cu acumulator se descarcă atât de repede?

  Puterea unei maşini de găurit cu acumulatori depinde de tensiunea bateriei. O unealtă mai puternică are nevoie de o baterie de capacitate mai mare (exprimată în amperi-oră), ceea ce vă permite să lucraţi o perioadă mai lungă înainte de reîncărcare. Cu cât lucrarea este mai dificilă, cu atât bateria se va descărca mai rapid. Un alt factor de influenţă este şi vechimea bateriei. Durata de viaţă a bateriei este, de asemenea, influenţată de vechime şi de încărcare, precum şi de tipul bateriei.
 • De unde ştiu ce fel de hârtie abrazivă să utilizez?

  Hârtia abrazivă roşu-maronie standard este adecvată pentru lucrări generale de abraziune şi este disponibilă într-o gamă variată de granulaţii, de la aspră la fină. Granulele de oxid pe suport de pânză sunt şi mai dure şi se utilizează pentru sablarea metalelor şi cu maşinile de şlefuit electrice. Cel mai dur material este carborundul, utilizat la hârtia abrazivă pe burete. Acesta se poate utiliza cu apa, pentru sablarea suprafeţelor metalice. Dimensiunea granulaţiei determină efectul de sablare. Hârtia abrazivă cu o granulaţie mai mică asigură o finisare mai fină, dar are dezavantajul că se îngroaşă rapid. Astfel, nu puteţi utiliza acest tip de hârtie abrazivă pentru îndepărtarea unei cantităţi mari de material. Hârtia abrazivă cu o granulaţie mai mare este mai eficientă pentru îndepărtarea materialului, dar poate crea şi zgârieturi, deci finisarea cu o hârtie mai fină este, de regulă, necesară.
 • Peretele meu tencuit este acoperit cu vopsea cu latex. Care este cea mai bună metodă de a o îndepărta?

  Mai întâi, turnaţi apă fiartă peste vopseaua de latex, apoi încercaţi să o eliminaţi imediat cu o perie de sârmă sau cu un răzuitor de vopsea triunghiular. Dacă acest procedeu nu dă rezultate în totalitate, utilizaţi o lampă de sudură pentru a înmuia vopseaua rămasă, apoi îndepărtaţi-o cu o perie de sârmă.
 • Ce înseamnă „16V Max”?

  Un acumulator „16V Max” (14,4 V) este alcătuit din patru celule individuale de baterie. Fiecare celulă are două valori pentru tensiune: nominală şi maximă. În timp ce o celulă litiu-ion de 3,6 V este încărcată, aceasta este încărcată efectiv la 4 V. Celula ajunge la nivelul nominal de 3,6 V numai dacă este descărcată până la 50%. Valoarea nominală este calculată după cum urmează: 3,6 V x 4 celule = 14,4 V. În timp ce valoarea „Max” se bazează pe nivelul de încărcare maxim: 4 V x 4 celule = 16 V.
 • Ce înseamnă „20V Max”?

  Un acumulator „20V Max” (18 V) este alcătuit din cinci celule individuale de baterie. Fiecare celulă are două valori pentru tensiune: nominală şi maximă. În timp ce o celulă litiu-ion de 3,6 V este încărcată, aceasta este încărcată efectiv la 4 V. Celula ajunge la nivelul nominal de 3,6 V numai dacă este descărcată până la 50%. Valoarea nominală este calculată după cum urmează: 3,6 V x 5 celule = 18 V. În timp ce valoarea „Max” se bazează pe nivelul de încărcare maxim: 4 V x 5 celule = 20 V.