Skip to content

Uşi sau ferestre blocate

Poate fi costisitor să solicitați altei persoane să efectueze o lucrare în locul dvs. Dar, utilizând metoda corectă, puteţi face singur foarte multe lucruri. Veţi economisi timp şi bani utilizând instrucţiunile practice pas cu pas pe care le veţi găsi Pe siteul SKIL. Aceste instrucţiuni pas cu pas sunt împărţite în categorii aferente diferitelor categorii de lucrări în casă şi în jurul acesteia şi vă oferă explicaţii clare, de la A la Z.Faceţi clic pe una dintre instrucţiunile noastre pas cu pas şi veţi putea începe imediat!

  1. Balamale

    Atât uşile cât şi ferestrele se pot bloca. Soluţia este deseori aceeaşi, deci, pentru o lectură mai simplă, vom vorbi numai despre uşi.
    Mai întâi, verificaţi dacă uşa se blochează în partea de sus sau în cea de jos. Este posibil să se fi desprins o balama sau ca un capăt de şurub să iasă în afară, astfel că uşa nu este suspendată în poziţie perfect dreaptă. Dacă nu puteţi strânge corect balamalele, sau dacă orificiile pentru şurub sunt prea mari, puteţi înlocui şuruburile cu unele mai lungi sau mai groase, cu capul de aceeaşi dimensiune, sau puteţi umple orificiul şurubului cu un băţ de chibrit. De asemenea, este posibil ca balamalele să fie uzate. Aşadar, dacă montaţi balamale noi, probabil veţi constata că uşa este din nou suspendată vertical.

  2. Îmbinări de colţ

    Dacă uşa se blochează în partea de sus, nu este întotdeauna necesar să o scoateţi. Deseori, şlefuirea sau rindeluirea unei părţi din lemn este suficientă. De asemenea, puteţi verifica rectiliniaritatea cadrului uşii, precum şi dacă îmbinările de colţ sunt strânse. De asemenea, este posibil ca broasca sau placa de contact a cadrului uşii să iasă puţin în afară. În acest caz, adânciţi puţin nişele în care se montează aceste componente, cu ajutorul unei dălţi pentru lemn.

  3. Reglarea lăţimii

    În mod normal, între uşă şi cadru există un spaţiu de circa 6 mm. Pentru a verifica aceasta, introduceţi o bandă de lemn cu o grosime de 6 mm între uşă şi cadru, pe aceeaşi parte cu balamalele. Veţi putea constata care este dimensiunea reală a spaţiului liber. Dacă spaţiul liber este insuficient, desenaţi o linie cu creionul de-a lungul cadrului, pe partea cu broasca a uşii. Aşezaţi uşa pe suporturi şi rindeluiţi sau şlefuiţi cu grijă marginea uşii la dimensiunea adecvată, de-a lungul liniei trasate cu creionul. Finisaţi marginea uşii cu vopsea sau lac.

  4. Reducerea înălţimii

    Dacă aţi verificat balamalele şi îmbinările, iar uşa continuă să se blocheze, singura soluţie este să reduceţi înălţimea la valoarea adecvată, prin tăiere sau rindeluire. Scoateţi uşa prin eliminarea ştifturilor de balama cu ajutorul unui ciocan şi al unui punctator. Aşezaţi uşa pe cadru, pe o bandă de lemn cu grosimea de 2 mm, apoi verificaţi dacă partea de sus şi marginile uşii sunt paralele cu cadrul şi echidistante faţă de acesta. Dacă nu, marcaţi locurile de pe uşă acolo unde este necesară o intervenţie uşoară prin rindeluire sau şlefuire.

  5. Montarea suporturilor de colţ

    Dacă uşa în sine s-a deformat, astfel încât nu mai este dreaptă şi dreptunghiulară, o puteţi consolida cu suporturi de colţ. Scoateţi uşa prin eliminarea ştifturilor de balama cu ajutorul unui ciocan şi al unui punctator. Aşezaţi uşa pe cadru, pe pene mici de lemn, şi poziţionaţi-o astfel încât să fie paralelă cu cadrul şi la unghiuri drepte faţă de acesta. Presupunând că cadrul uşii este drept, puteţi monta suporturi de colţ pe uşă. Găsiţi poziţiile adecvate pentru cele 4 suporturi şi marcaţi-le. Realizaţi nişele pentru suporturi cu o daltă de lemn sau cu o freză electrică. Acoperiţi suporturile (dacă nu sunt galvanizate) cu vopsea rezistentă la coroziune. Umpleţi nişele cu adeziv cu 2 componente şi fixaţi suporturile pe poziţie cu şuruburi pentru lemn. După uscarea vopselei, şlefuiţi zonele din jurul consolelor, umpleţi în linie cu suprafaţa uşii utilizând chit pentru lemn şi finisaţi cu un panou corespunzător.

  6. Sfaturi

    • Dacă partea de jos a uşii se blochează uşor, puteţi introduce o bucată de hârtie abrazivă cu rugozitate mare (dacă este necesar, pe o placă sau o bandă de lemn de grosime potrivită) sub uşă. Apoi, deschideţi şi închideţi uşa de câteva ori pe deasupra hârtiei abrazive şi aceasta nu se va mai bloca.
    • Dacă înlocuiţi balamalele unei uşi sau ale unei ferestre care se deschide spre exterior, puteţi monta balamale de siguranţă. Acestea sunt prevăzute cu un ştift special antiefracţie, deci, chiar dacă spărgătorul scoate ştiftul balamalei, nu va putea scoate uşa sau fereastra din cadru.

Rating

Evaluează această descriere pas cu pas.

Uşi sau ferestre blocate

3.7
3.7 of 5

196 numărul de voturi

  • 5
    95
  • 4
    43
  • 3
    11
  • 2
    3
  • 1
    44