Realizarea unui depozit pentru lemne de foc

74% of 100%

Dacă aveţi un şemineu sau o sobă cu lemne, veţi avea nevoie şi de un stoc de lemne de foc. Acesta trebuie uscat înainte de a-l putea utiliza, iar cea mai bună soluţie pentru uscare este în exterior, la aer. Pentru a proteja lemnul de ploaie şi pentru a-l păstra uscat, se recomandă realizarea unui depozit pentru lemne de foc.

Aspecte care necesită atenţie

Cel mai bun material care se poate utiliza pentru un depozit de lemne de foc este pinul tratat sau laricele cu omologare FSC (Forest Stewardship Council). Nu sunt necesare tratamente suplimentare ale lemnului, datorită metodei ecologice de impregnare. Singurii care necesită o protecţie suplimentară împotriva putrezirii sunt stâlpii de lemn, care trebuie îngropaţi în sol. Dimensiunile stâlpilor şi ale traverselor sunt de 9 x 9 cm. Măsuraţi amplasamentul stâlpilor şi decideţi asupra lăţimii şi a înălţimii depozitului. O sugestie generală adecvată este 1,85 m înălţime, 60 cm adâncime şi 2 m lăţime. La cumpărarea stâlpilor (sau la tăierea lor la dimensiune), reţineţi şi că aceştia trebuie îngropaţi la minimum 30 cm în sol.

 1. Stâlpi de susţinere

  Începeţi cu cei doi stâlpi din faţă şi din spate şi tăiaţi toţi cei patru stâlpi pentru a se adapta la panta acoperişului (diferenţă de înălţime de 25 mm între marginile din faţă şi din spate ale fiecărui stâlp).

 2. Suporturi de acoperiş

  Tăiaţi oblic capetele celor două suporturi de acoperiş, din nou la o pantă de 25 mm. Asiguraţi-vă că ambele laturi sunt paralele. Suporturile de acoperiş trebuie să iasă în afară cu 30 cm în faţă, pentru o protecţie suplimentară împotriva ploii.

 3. Montaţi panoul din stânga

  Amplasaţi stâlpii frontali şi posteriori pe o suprafaţă plată, paraleli între ei, la o distanţă egală cu lăţimea dorită şi cu capetele înclinate tăiate în aceeaşi direcţie. Îmbinaţi părţile superioare ale stâlpilor cu suportul de acoperiş, cu o suprapunere de 30 cm în partea din faţă. Pregăuriţi orificiile cu o maşină de găurit lemn subţire, pentru a preveni crăparea lemnului. Introduceţi numai 1 şurub la fiecare îmbinare, dar nu-l strângeţi încă. Îmbinaţi stâlpii la jumătate din înălţime cu o scândură sau o şipcă, dar nu strângeţi nici aici şuruburile. Cu ajutorul unui echer de tâmplărie, verificaţi ca scândura să fie în unghi drept faţă de stâlpi, apoi introduceţi şi strângeţi toate şuruburile.

 4. Montaţi panoul din dreapta

  Urmaţi aceeaşi procedură pentru panoul din dreapta (reţineţi că aceasta este o imagine în oglindă a panoului din stânga). Montaţi scândura sau şipca la jumătate din înălţime, aşa cum se arată în ilustraţia de mai jos.

 5. Montaţi traversele superioare frontală şi posterioară

  Ridicaţi vertical ambele panouri laterale şi prindeţi cu şuruburi traversa posterioară de stâlpii de susţinere, la aceeaşi înălţime ca suporţii acoperişului. Nu uitaţi să pregăuriţi stâlpii de susţinere. Apoi, fixaţi cu şuruburi traversa frontală de ambele panouri laterale, în acelaşi mod.

 6. Montaţi traversele centrale

  Acum, puteţi monta traversele centrale la jumătate din înălţime. Începeţi prin a fixa în şuruburi traversa spate pe stâlpii de susţinere posteriori la aceeaşi înălţime ca scândurile sau şipcile dintre stâlpii de susţinere. Apoi, montaţi traversa frontală pe stâlpii de susţinere frontali.

 7. Montaţi panoul de acoperiş

  Puteţi confecţiona panoul acoperişului din multiplex impermeabil de 18 mm. Reţineţi că acoperişul trebuie să se suprapună peste cele două părţi laterale şi peste partea frontală cu circa 30 cm. Amplasaţi panoul acoperişului pe cadru, aliniaţi marginea din spate cu partea din spate a cadrului şi reglaţi poziţia acoperişului astfel încât să se suprapună peste fiecare parte cu aceeaşi suprafaţă. Apoi, fixaţi panoul cu şuruburi pe cadru.

 8. Acoperiţi panoul de acoperiş

  Puteţi acoperi panoul de acoperiş cu tablă de acoperiş ondulată sau cu carton asfaltat autoadeziv şi cuie pentru tablă.

 9. Acoperiţi părţile laterale

  Puteţi acoperi părţile laterale cu plăci de lemn sau, pentru o mai bună ventilaţie, puteţi utiliza scânduri sau şipci orizontale de lemn, cu spaţii între ele. În acest moment, puteţi monta raftul central. Îl puteţi confecţiona din multiplex etanş sau din aceleaşi plăci de lemn utilizate pentru acoperirea părţilor laterale.

 10. Tratarea stâlpilor de lemn

  Puteţi trata părţile inferioare ale stâlpilor de susţinere cu oleum, un înlocuitor al creozotului special conceput pentru utilizarea în medii exterioare. Aşezaţi depozitul rezemat de un perete şi îngropaţi stâlpii la cel puţin 30 cm în sol. Fixaţi stâlpii pe perete utilizând şuruburi de 8 mm şi dibluri.

 11. Finisarea acoperişului

  În final, închideţi spaţiul dintre perete şi acoperiş cu substanţă de etanşare, pentru a nu permite pătrunderea apei.

Evaluare

Evaluaţi această instrucţiune pas-cu-pas.

Realizarea unui depozit pentru lemne de foc

3.7
3.7 of 5

870 total

 • 5
  383
 • 4
  177
 • 3
  115
 • 2
  78
 • 1
  116