Pavarea unei curţi interioare mici

84% of 100%

O curte interioară pavată reprezintă, deseori, o prelungire a camerei alăturate. O puteţi utiliza pentru a instala o canapea sau pentru a vă parca bicicleta sau motocicleta. De asemenea, formează un element important pentru aspectul general al unei case.

Ce trebuie să reţineţi?
a interioară trebuie să fie perfect netedă şi nu trebuie să prezinte neregularităţi, adâncituri sau proeminenţe. O curte interioară plată nu este în mod neapărat una orizontală. Dacă aceasta este perfect orizontală, se vor forma bălţi de apă după ploaie sau după spălarea cu o soluţie pulverizată. Ca atare, curtea interioară trebuie să aibă întotdeauna o uşoară înclinaţie.

 

 1. Cât de mare este înclinaţia?

  Apa de ploaie trebuie să se scurgă cu uşurinţă din curtea interioară. De regulă, o înclinaţie de 2 cm la fiecare metru este suficientă. Aceasta va permite scurgerea apei pluviale într-o rigolă, în grădină sau pe drum.

 2. Marcarea marginilor

  Pentru început, marcaţi marginile curţii interioare cu stâlpi mici de lemn şi cu o sfoară. Bateţi stâlpii vertical în sol, la intervale de 1 metru. O adâncime de 25 - 30 cm este, de regulă, suficientă. Dacă doriţi extinderea curţii interioare până la o uşă de exterior, partea cea mai înaltă a curţii trebuie să fie cu cel puţin 3 cm mai joasă decât pragul uşii.

 3. Definirea înclinaţiei

  Pentru a defini înclinaţia curţii, mai întâi trebuie să setaţi un punct fix. Cu ajutorul unei nivele cu bulă de aer şi a unei scânduri drepte, marcaţi acest punct pe stâlpul de marcaj aflat cel mai aproape de casă. Fixaţi firul la înălţimea respectivă pe primul stâlp, apoi cu 2 cm mai jos pe fiecare dintre stâlpii următori. Apoi, amplasaţi scândurile de bordurare de-a lungul firului, la înălţimile marcate.

 4. Dale de pavaj pe un pat de nisip

  Dacă doriţi să amplasaţi dalele de pavaj pe un pat de nisip, aveţi nevoie de un strat de nisip cu o adâncime de 10 cm. Împrăştiaţi nisipul pe întreaga suprafaţă, astfel încât să depăşească puţin nivelul scândurilor de bordurare. Apoi, împrăştiaţi un strat stabilizator de pudră de ciment, gros de 2 mm, deasupra patului de nisip. Uniformizaţi acest strat cu ajutorul unei greble şi bătătoriţi bine patul de nisip în poziţie. Apoi, neteziţi suprafaţa cu ajutorul unei scânduri drepte.

 5. Dispunerea dalelor

  Amplasaţi dalele orizontal şi în rânduri drepte, fără a păşi pe patul de nisip. Dalele trebuie să se potrivească ordonat şi trebuie amplasate în siguranţă de îndată ce au fost instalate în poziţie. Al doilea rând de dale trebuie decalat cu jumătate de dală faţă de primul, pentru a crea un şablon regulat pentru pavajul curţii. Puteţi calcula în prealabil numărul jumătăţilor de dală de care veţi avea nevoie, pentru a reduce la minimum numărul dalelor pe care trebuie să le tăiaţi. Se recomandă tăierea dalelor cu ajutorul unui polizor unghiular cu disc de tăiat piatră sau cu disc diamantat de diametru adecvat. Asiguraţi-vă că purtaţi ochelari de protecţie, căşti de protecţie a urechilor şi mănuşi de protecţie atunci când utilizaţi un polizor unghiular.

 6. Plăci de margine

  După amplasarea tuturor dalelor, puteţi finisa marginile cu blocuri de margine sau plăci de margine din beton. Apoi, puteţi completa cu pământ de grădină pe marginile curţii interioare.

 7. Pietre de pavaj

  Dacă doriţi o curte interioară robustă, cu un aspect rustic, puteţi folosi pietre de pavaj în locul dalelor. Acestea sunt realizate din piatră şi beton şi sunt disponibile în diferite culori. Numărul necesar de pietre depinde de tip. Puteţi aşeza pietrele într-un model paralel sau la un unghi de 45 de grade. În al doilea caz, veţi avea nevoie de un număr ceva mai mare de pietre. Printre alte versiuni posibile se numără modelul continuu, modelul în zig-zag la 45° sau la 90°, modelul parchet, modelul aleator şi modelul cu jumătate de piatră.

 8. Nisip stabilizat

  Dacă doriţi să obţineţi un pavaj de curte interioară sau de alee de acces auto cu adevărat rezistent, puteţi amplasa pietrele pe un pat de nisip stabilizat. Acesta este un amestec de nisip şi ciment în proporţii fixe. Pentru curţi interioare se va utiliza un amestec de densitate 150 kg/m³, iar pentru alei de acces auto - 200 kg/m³. De asemenea, puteţi prepara personal nisipul stabilizat. Proporţiile sunt 1:4, respectiv 1:5. Aceasta înseamnă 1 parte ciment (lopeţi sau saci) la 4 sau 5 părţi de nisip. Dacă aveţi nevoie de cantităţi mari, este bine să închiriaţi o mică betonieră.

 9. Amplasarea pietrelor de pavaj

  Fără a călca pe patul de nisip, aşezaţi pietrele de pavaj direct la locurile potrivite şi asiguraţi-vă că se potrivesc corect. După aşezarea în poziţie, loviţi-le cu un ciocan de cauciuc, pentru a avea înălţimea adecvată. Loviţi întotdeauna pietrele de pavaj la margini, nu pe mijloc, pentru a nu se sparge. Dacă o piatră este prea joasă sau prea înaltă, scoateţi-o şi adăugaţi sau îndepărtaţi puţin nisip de sub aceasta. Apoi, puneţi piatra la loc şi bateţi-o pentru a o fixa.

 10. Rând după rând

  Aşezaţi pietrele de pavaj rând după rând şi nivelaţi de fiecare dată nisipul la înălţimea corectă pentru rândul următor. În timpul lucrului, verificaţi din diferite direcţii dacă curtea este netedă şi dacă modelul de amplasare a pietrelor de pavaj este drept şi regulat. Apoi, puteţi tăia pietrele la dimensiunile adecvate pentru marginile laterale. Utilizaţi un polizor unghiular cu disc de tăiat piatră sau cu disc diamantat de diametru adecvat.

 11. Compactor cu placă vibrantă

  În cazul în care construiţi o alee de acces auto, iar pietrele trebuie să susţină greutatea maşinii dvs., se recomandă compactarea acestora cu o placă vibrantă. De asemenea, puteţi utiliza placa vibrantă pentru compactarea patului de nisip înainte de instalarea pietrelor. După nivelarea şi compactarea patului de nisip, puteţi aşeza pietrele după modelul dorit. După aşezarea tuturor pietrelor, le puteţi compacta în poziţie cu ajutorul plăcii vibrante. Această metodă de lucru este mult mai rapidă decât fixarea individuală în poziţie, prin batere, a fiecărei pietre.

 12. Împrăştierea nisipului

  După realizarea curţii interioare sau a aleii de acces auto, împrăştiaţi din abundenţă nisip argintiu pe deasupra. Utilizaţi o mătură pentru a introduce nisipul în spaţiile libere. Această operaţie necesită timp, dar merită realizată cu atenţie, deoarece şansele de apariţie a buruienilor în spaţiile din pavaj vor fi mai reduse, iar pietrele se vor fixa în siguranţă în poziţie. După câteva zile, după umplerea tuturor spaţiilor, puteţi elimina nisipul în exces.

Evaluare

Evaluaţi această instrucţiune pas-cu-pas.

Pavarea unei curţi interioare mici

4.2
4.2 of 5

258 total

 • 5
  146
 • 4
  70
 • 3
  14
 • 2
  7
 • 1
  21