Montarea plaselor de ţânţari la uşi şi ferestre

80% of 100%

Pe timpul verii, doriţi să lăsaţi aerul curat să intre în sufragerie sau în dormitor, dar doriţi să ţineţi la distanţă ţânţarii, muştele şi alte insecte. Plasa de ţânţari este soluţia ideală pentru aer curat şi confort, fără deranjul provocat de insectele care bâzâie. Nu toate ramele moderne de ferestre se pretează la montarea plaselor de ţânţari. De aceea este cel mai bine ca o plasă de ţânţari să se monteze în deschiderea unei rame de fereastră existente sau într-o uşă de terasă. Puteţi confecţiona o plasă de ţânţari din lemn sau aluminiu.

  1. Măsurarea ferestrei

    Indiferent dacă doriţi să realizaţi o plasă cu deschidere sau o plasă fixă, fără balamale, trebuie să cunoaşteţi dimensiunile. Mai întâi, măsuraţi lungimea şi lăţimea ramei ferestrei între pereţi. Lăsaţi un spaţiu suplimentar de 10 mm, pentru a monta cu uşurinţă rama plasei de ţânţari.

  2. Plasă de ţânţari din lemn

    Puteţi confecţiona rama pe care veţi fixa sita din şipci de lemn. Acestea trebuie să aibă 40 mm lungime şi o grosime de 20 mm. Asamblaţi şipcile între ele cu îmbinări în jumătatea lemnului. De asemenea, puteţi utiliza şi alte îmbinări pentru lemn, dar atunci va fi necesar să utilizaţi şipci mai groase.

  3. Traverse

    Confecţionaţi două şipci lungi (cu o lungime egală cu înălţimea ferestrei) şi trei şipci scurte (cu o lungime egală cu lăţimea ferestrei). A treia şipcă se montează pe mijlocul plasei, pentru întărirea ramei. Realizaţi îmbinări la jumătatea lemnului la capetele celor două şipci lungi, cu aceeaşi lăţime ca şi traversele (40 mm). Apoi, procedaţi la fel cu cele trei şipci scurte.

  4. Îmbinări la jumătatea lemnului

    Puteţi realiza îmbinări la jumătatea lemnului cu ajutorul unui ferăstrău unghiular. Fixaţi şipca vertical pe bancul de lucru şi, mai întâi, tăiaţi vertical la capăt. Apoi, fixaţi şipca orizontal şi faceţi o tăietură cu ferăstrăul la jumătate din lăţimea acesteia, astfel încât să îndepărtaţi o bucată cu grosimea egală cu jumătate din grosimea şipcii. De asemenea, puteţi îndepărta aceste bucăţi cu o daltă de lemn sau cu o freză. Utilizaţi un echer de tâmplărie pentru a marca liniile de tăiere, asigurându-vă că aţi marcat liniile cu precizie.

  5. Efectuarea de tăieturi în ramă

    Traversa centrală trebuie montată la mijlocul celor două şipci lungi. Aceasta înseamnă că tăieturile la jumătate din adâncime trebuie realizate în aceste şipci. Puteţi face această operaţie cu o freză. Setaţi limita de adâncime la această valoare. Efectuaţi tăieturile în două faze, pentru e evita suprasolicitarea frezei şi arderea lemnului. Mai întâi, marcaţi liniile de tăiere cu un echer de tâmplărie şi începeţi tăierea la liniile marcate. Aşezaţi o bucată tăiată de şipcă lângă piesa de lucru pentru a ghida aparatul şi pentru a vă ajuta să tăiaţi în linie dreaptă.

  6. Daltă de lemn

    Cea mai bună modalitate de eliminare a neregularităţilor este cu ajutorul unei dălţi de lemn. După ce aţi realizat toate îmbinările la jumătatea lemnului, aşezaţi rama pe podea şi verificaţi dacă totul este în regulă.

  7. Asamblarea ramei

    Asamblaţi toate îmbinările cu clei de lemn şi şuruburi şi verificaţi dacă toate colţurile ramei sunt în unghi drept. Puteţi face aceasta cu un echer de tâmplărie sau verificând dacă diagonalele au aceeaşi lungime. De asemenea, verificaţi dacă rama se potriveşte între pereţi înainte de a strânge bine şuruburile. Pentru a preveni crăparea şipcilor de lemn, se recomandă pregăurirea orificiilor pentru şurub utilizând un burghiu cu un diametru mai mic decât şuruburile. După asamblare, puteţi finisa rama cu un strat de vopsea sau de lac.

  8. Întinderea şi fixarea sitei

    Aşezaţi sita pe ramă şi tăiaţi-o de jur împrejur la 5 cm peste dimensiunile ramei. Pliaţi înapoi plasa în exces şi fixaţi-o de-a lungul părţii de sus cu un capsator sau cu o maşină electrică de capsat. Utilizaţi o capsă la fiecare 5 cm. Trageţi sita în jos cât mai strâns posibil, apoi capsaţi părţile laterale pe ramă. Încercaţi să menţineţi sita întinsă, pentru a se monta fără cute şi pentru ca modelul sitei să fie paralel cu rama.

  9. Finisare

    Puteţi ascunde capsele prin înşurubarea unor şipci subţiri de acoperire, de aceeaşi lăţime, pe ramă. Tăiaţi-le la lungime şi finisaţi-le cu vopsea sau lac de aceeaşi culoare cu rama. Pentru a preveni crăparea şipcilor de lemn, pregăuriţi mai întâi orificiile pentru şurub utilizând un burghiu cu un diametru mai mic decât al şuruburilor.

  10. Montarea balamalelor

    Verificaţi pe care parte a ferestrei (sau uşii) sunt situate balamalele. Balamalele plasei trebuie să fie montate pe aceeaşi parte. Înainte de a începe, marcaţi orificiile de şurub pentru balamale şi pregăuriţi-le folosind un burghiu cu un diametru mai mic decât al şuruburilor.

  11. Închidere

    După montarea plasei, puteţi instala un sistem magnetic de prindere, pentru a o menţine închisă. Montaţi sistemul de prindere pe rama plasei şi montaţi placa metalică în poziţia corespunzătoare de pe rama ferestrei.

Evaluare

Evaluaţi această instrucţiune pas-cu-pas.

Montarea plaselor de ţânţari la uşi şi ferestre

4
4 of 5

744 total

  • 5
    393
  • 4
    176
  • 3
    39
  • 2
    37
  • 1
    99