Skip to content

Izolarea unei mansarde

Poate fi costisitor să solicitați altei persoane să efectueze o lucrare în locul dvs. Dar, utilizând metoda corectă, puteţi face singur foarte multe lucruri. Veţi economisi timp şi bani utilizând instrucţiunile practice pas cu pas pe care le veţi găsi Pe siteul SKIL. Aceste instrucţiuni pas cu pas sunt împărţite în categorii aferente diferitelor categorii de lucrări în casă şi în jurul acesteia şi vă oferă explicaţii clare, de la A la Z.Faceţi clic pe una dintre instrucţiunile noastre pas cu pas şi veţi putea începe imediat!

  1. Materiale de izolaţie

    Alegerea materialului de izolaţie şi a grosimii sale reprezintă un factor important. Cu cât materialul este mai gros, cu atât izolaţia este mai bună. Totuşi, o dublare a grosimii stratului izolator nu înseamnă că eficienţa sa se va dubla. Izolaţia trebuie aplicată într-un strat etanş la aer, pentru a preveni condensul intern. De regulă, materialul izolator este prevăzut cu un strat etanş la aer şi rezistent la umezeală. Folosiţi întotdeauna rola cu cea mai mare lăţime, pentru a reduce la minimum numărul de îmbinări.
    Vom discuta despre patru tipuri de izolaţie de acoperiş:
    • panouri izolatoare din vată de sticlă cu membrană rezistentă la umezeală
    • covoare izolatoare
    • vată minerală
    • panouri izolatoare din polistiren

    Apoi, vom explica modul în care se poate finisa interiorul acoperişului mansardei şi, de asemenea, modul de izolare a podelei.

  2. Panouri izolatoare din vată de sticlă

    Mai întâi, măsuraţi distanţa dintre grinzile acoperişului. Apoi, tăiaţi materialul izolator, lăsând o lăţime suplimentară de 1 sau 2 cm. Astfel, vă veţi asigura că materialul izolator rămâne ferm în poziţie între grinzile acoperişului. Purtaţi o mască de praf şi mănuşi atunci când manipulaţi sau tăiaţi materialul izolator. Tăierea este mai uşoară dacă se comprimă materialul cu dreptarul din lemn sau cu profilul de aluminiu.

  3. Membrană rezistentă la umezeală

    Asiguraţi-vă să nu existe spaţii în îmbinările dintre panourile izolatoare, prin care să poată trece curenţi de aer. Când aţi izolat complet acoperişul, aplicaţi membrana rezistentă la umezeală, lucrând de sus în jos. Capsaţi strâns membrana în poziţie pe grinzile acoperişului, cu o suprapunere de 10 cm, şi acoperiţi suprapunerile cu fâşii de bandă izolatoare.

  4. Covoare izolatoare

    Începeţi lucrul dintr-un colţ. Derulaţi materialul între grinzile acoperişului, lucrând de sus în jos. Asiguraţi-vă că membrana rezistentă la umezeală este strâns tensionată. Fixaţi flanşele suprapuse la margini, cu o maşină de capsat, la intervale de 10 cm. Înainte de a fixa în capse partea inferioară, tăiaţi materialul în exces. Purtaţi o mască de praf şi mănuşi atunci când manipulaţi sau tăiaţi materialul izolator. Apoi, presaţi covoarele ferm în poziţie şi fixaţi-le cu capse pe grinzi. Acoperiţi îmbinările dintre flanşele de margine cu bandă adezivă, pentru a vă asigura că nu există spaţii libere. De asemenea, puteţi utiliza bandă adezivă pentru a repara toate rupturile din material.

  5. Vată minerală

    Vata minerală sub formă de role sau folii este materialul cel mai utilizat pentru izolarea mansardelor. Lăţimea izolaţiei trebuie să fie puţin mai mare decât distanţa dintre grinzile acoperişului. Astfel, vă veţi asigura că materialul izolator rămâne ferm în poziţie între grinzile acoperişului. Vata minerală este uşor de tăiat cu un cuţit de pâine. Purtaţi întotdeauna o mască de praf şi mănuşi atunci când manipulaţi sau tăiaţi materialul izolator. Pentru un rezultat îngrijit, cel mai uşor este să tăiaţi de-a lungul unui dreptar din lemn sau realizat dintr-un profil de aluminiu.

  6. Panouri izolatoare din polistiren

    Dacă grinzile acoperişului sunt drepte şi plane, puteţi utiliza panouri izolatoare realizate din poliuretan, polistiren sau vată minerală. În acest caz, se recomandă utilizarea de panouri cu suport de mucava, pentru a reduce riscul de incendii şi de deformare a panourilor.
    Montaţi panourile într-un model de îmbinare astfel încât îmbinările să nu fie continue. Aceasta îmbunătăţeşte etanşarea la aer şi permite realizarea unei suprafeţe mai omogene. Pentru tăierea panourilor la dimensiune, utilizaţi un ferăstrău de mână sau un ferăstrău vertical cu lamă fină. Se recomandă ca montarea panourilor să se execute de către două persoane, deoarece panourile sunt foarte mari şi se pot rupe cu uşurinţă. Utilizaţi o maşină de găurit/şurubelniţă electrică pentru instalarea şuruburilor de fixare, cu şaibe mari, la interval de 25 cm.

  7. Alte finisări

    După ce aţi izolat acoperişul, puteţi finisa interiorul cu gips-carton sau cu alt material în formă de folie. Dacă utilizaţi gips-carton, va trebui să fixaţi scânduri de lemn de-a latul grinzilor acoperişului, pentru a realiza un cadru solid pe care să se poate monta cu uşurinţă panourile de gips-carton. Apoi, puteţi fixa panourile de gips-carton pe plăcile de lemn, utilizând şuruburi autofiletante. Se recomandă utilizarea maşinii de găurit electrice/şurubelniţei cu un adaptor de burghiu pentru gips-carton, pentru a nu deteriora gips-cartonul.

  8. Izolarea podelei mansardei

    Dacă mansarda dvs. nu are o casă a scării deschisă, puteţi opta doar pentru izolarea podelei. Izolaţia funcţionează cel mai bine pe o suprafaţă plană şi trebuie instalată cu panourile individuale strâns îmbinate între ele. Pentru a izola cât mai bine structura podelei, pentru început puteţi aplica o membrană etanşă la aer. Dacă mansarda dvs. are o structură de podea uşoară, trebuie să aplicaţi o membrană rezistentă la umezeală, mai ales dacă dedesubt se află o baie cu ventilaţie deficitară.
    Tăiaţi panourile sau foliile de izolaţie la o lăţime uşor mai mare decât spaţiul dintre grinzi şi presaţi-le ferm în poziţie. Dacă utilizaţi covoare izolatoare, utilizaţi o lăţime care să permită fixarea cu capse a acestora de părţile laterale ale grinzilor. Încercaţi să menţineţi materialul cât mai etanş posibil, fără spaţii sau îndoituri. Izolaţia dintre grinzi nu trebuie acoperită. Pentru ca accesul la mansardă să se poată face uşor, puteţi monta grinzi laterale cu panouri solide peste acestea.

Rating

Evaluează această descriere pas cu pas.

Izolarea unei mansarde

3.7
3.7 of 5

336 numărul de voturi

  • 5
    128
  • 4
    92
  • 3
    46
  • 2
    26
  • 1
    44