Introducerea şuruburilor în lemn şi plastic

84% of 100%

Şuruburile sunt disponibile sub numeroase tipuri, dimensiuni şi materiale. Alegerea depinde de materialul în care doriţi să introduceţi şurubul, precum şi de tipul de lucrare şi de mediul în care se desfăşoară (interior sau exterior). Printre tipurile posibile de materiale se numără oţelul galvanizat, oţelul placat, oţelul inoxidabil, alama sau oţelul acoperit cu alamă, respectiv cuprul sau oţelul acoperit cu cupru. Alegerea capului şurubului depinde de forţa pe care trebuie să o utilizaţi şi de spaţiul disponibil pentru introducerea şurubului.

 1. Diferite capete de şurub

  În afara capului de şurub simplu, cu un canal pentru şurubelniţă dreaptă, există trei tipuri diferite de capete de şurub în care se poate potrivi şurubelniţa: Phillips (PH), Pozidriv (PZ) şi Torx (TX). Pozidriv (PZ) este cel mai frecvent utilizat. Capetele de şurub PZ dispun de canale suplimentare faţă de modelul PH. Capul de şurubelniţă PZ dispune de muchii interne drepte cu nervuri paralele amplasate între acestea, care se potrivesc în canalele din capul şurubului. Capul de şurubelniţă Pozidriv poate fi recunoscut după vârful rotunjit. Aceasta permite o pătrundere mai adâncă în capul şurubului, ceea ce oferă o priză mai bună. Capetele de şurubelniţă Phillips prezintă un vârf ascuţit, cu nervuri de formă ovală.
  (Consultaţi şi instrucţiunile pas cu pas „Unelte de mână şi o masă de scule”, pasul 9)

 2. Şurubul adecvat pentru lucrarea adecvată

  1. Holz-şuruburi
  - Cap: îngropat-calotă
  - Montare: PZ/PH/Torx
  - Utilizat pentru: lucrări generale în lemn

  2. Şuruburi pentru tablă
  - Cap: cilindric-oval-rotund
  - Montare: canal drept
  - Utilizat pentru: fixarea de foi subţiri de metal sau plastic. Aceste şuruburi sunt autofiletante.

  3. Prezon (şurub cu două capete)
  - Cap: filet pentru lemn (metric)
  - Montare: şurub cu două capete
  - Utilizat pentru: asamblări invizibile între panouri de lemn, grinzi etc.

  4. Bolţ de lemn sau bulon de ancorare
  - Cap: cap hexagonal
  - Montaj: cheie simplă sau tubulară
  - Utilizat pentru: fixarea grinzilor grele sau a altor îmbinări structurale din lemn

  5. Şurub pentru oglinzi
  - Cap: îngropat
  - Montare: PZ
  - Utilizat pentru: montarea oglinzilor şi a accesoriilor de baie. Capul şurubului este ascuns de capace cromate sau de plastic

  6. Holz-şurub
  - Cap: rotund
  - Montare: canal drept
  - Utilizat pentru: lucrări generale în lemn

  7. Holz-şurub
  - Cap: oval
  - Montare: canal drept
  - Utilizat pentru: fixarea componentelor şi a accesoriilor. Capul şurubului rămâne proeminent faţă de suprafaţa lemnului

  8. Şurub de montaj
  - Cap: îngropat
  - Montare: PZ/PH/TX
  - Utilizat pentru: fixarea balamalelor de uşi, a plăcilor şi a altor elemente decorative cu găuri îngropate

  9. Holz-şurub
  - Cap: îngropat
  - Montare: canal drept
  - Utilizat pentru: fixări universale în lemn. Capul şurubului se îngroapă singur la strângerea şurubului.

 3. Şurub de montaj

  Acest tip de şurub este utilizat pentru montarea balamalelor cu bandă (balamale de pian) şi a balamalelor de fereastră. Acesta are un diametru al capului mai redus decât cel normal, astfel încât capul este îngropat discret în balama. Disponibil de la 16 la 30 mm, de regulă cu montaj de tip PZ.

 4. Şurub pentru plăci MDF

  Şuruburile pentru plăci MDF sunt ideale pentru utilizarea în panouri MDF amplasate în interioare şi în mobilier. Capul de şurub poate fi îngropat rapid şi uşor. Puteţi introduce şurubul în apropierea marginii fără a crăpa materialul, nefiind necesară o pregăurire. Şuruburile pentru plăci MDF au un model de filet special şi sunt disponibile în dimensiuni de la 40 la 50 mm, de regulă cu montaj de tip TX.

 5. Şurub de podea

  Şuruburile de podea sunt ideale pentru utilizarea la podele de lemn solid. Şurubul poate fi îngropat complet în podea, datorită capacului conic, de diametru mai mic. Pregăurirea nu este necesară; şuruburile de podea nu determină crăparea lemnului. Disponibil de la 35 la 55 mm, de regulă cu montaj de tip TX.

 6. Şurub pentru plăci aglomerate

  Şuruburile pentru plăci aglomerate se utilizează la îmbinarea panourilor din PAL, de exemplu în garaje auto, balcoane şi alte structuri de susţinere. De asemenea, se utilizează la plinte, montări de componente şi la finisarea şipcilor. Aceste şuruburi sunt disponibile cu capete îngropate, cilindrice şi ovale. Disponibil de la 35 la 200 mm, de regulă cu montaj de tip PZ.

 7. Şurub pentru gips-carton

  Şuruburile pentru gips-carton sunt adecvate pentru fixarea gipsului-carton pe structurile de susţinere din lemn. Acestea prezintă un cap în formă de trompetă şi un filet de şurub cu pas mare. Aceste şuruburi permit o fixare rapidă şi puternică. Pregăurirea nu este necesară la grosimi de până la 2 mm. Şuruburile pentru gips-carton sunt întărite şi sunt prevăzute cu o acoperire de protecţie. Disponibil în dimensiuni de la 25 la 90 mm, de regulă cu montaj PH.

 8. Şuruburi din oţel inoxidabil

  Şuruburile din oţel inoxidabil sunt ideale pentru uzul în medii exterioare sau cu umezeală. Aceste şuruburi sunt disponibile cu capete îngropate, cilindrice sau ovale, şi sunt proiectate pentru îmbinări lemn-lemn, precum garaje auto, balcoane şi alte structuri de susţinere. Disponibil în dimensiuni de la 25 la 120 mm, de regulă cu montaj TX.

 9. Şuruburi de construcţii

  Şuruburile de construcţii sunt uşor de montat, datorită lungimii mai reduse a filetului şurubului. Aceste şuruburi sunt ideale pentru structuri de lemn, precum cadre şi case de cherestea, garaje auto, extensii ale caselor şi terenuri de joacă. Aceste şuruburi sunt uşor de îngropat, datorită nervurilor tăietoare de sub cap. Pregăurirea nu este necesară. Aceste şuruburi sunt disponibile cu cap îngropat şi cap rotund coborât, cu flanşă. Lungimea variază de la 80 la 400 mm, de regulă cu montaj TX.

 10. Bolţuri de lemn sau buloane de ancorare

  Bolţurile de lemn sau buloanele de ancorare sunt prevăzute cu cap hexagonal şi sunt disponibile de la M5 la M8, cu dimensiuni de la 30 la 100 mm. Aceste şuruburi sunt utilizate pentru susţinerea de încărcături grele. De exemplu, sunt ideale pentru agăţarea radiatoarelor de încălzire centrală, fixarea unei grinzi sau a unei bare de o podea de beton sau fixarea unor picioare de masă grele. Pentru a strânge capul hexagonal, utilizaţi o cheie fixă sau tubulară.

Evaluare

Evaluaţi această instrucţiune pas-cu-pas.

Introducerea şuruburilor în lemn şi plastic

4.2
4.2 of 5

389 total

 • 5
  255
 • 4
  57
 • 3
  15
 • 2
  12
 • 1
  50