Întreținerea gazonului primăvara

72% of 100%
Când vremea începe să fie mai frumoasă și natura se trezește la viață după iarnă, este timpul să acordați gazonului o atenție deosebită. Aceasta vă va ajuta să vă asigurați că veți avea un gazon cu aspect plăcut și sănătos pe parcursul verii.
 1. Îndepărtați toate frunzele și alt detritus de pe gazon

  Începeți prin îndepărtarea frunzelor și a detritusului, precum crenguțele, de pe gazon. Aspiratorul de frunze se va ocupa de această treabă rapid. Pe lângă frunze (moarte), aspiratorul de frunze poate aspira și tăia resturile mici rezultate după toaletare. Acestea sunt depozitate într-un sac, astfel încât să poată fi aruncate ușor.

 2. Tunderea

  Imediat ce observați că iarba a început să crească, puteți începe să cosiți în fiecare săptămână. Cosirea periodică crește nivelul de oxigen din jurul ierbii. Aceasta reduce probabilitatea de creștere a mușchiului. Trebuie să vă asigurați că iarba este uscată când cosiți. Dacă iarba este udă, firele se lipesc unele de altele și pot bloca mașina de tuns iarba.

  În funcție de utilizarea gazonului și de temperatura ambiantă, puteți decide cât de lungă doriți să fie iarba și să selectați setarea dorită pentru mașina de tuns. Dacă gazonul dvs. are rol ornamental sau este umbrit cea mai mare parte a zilei, setați înălțimea de tăiere la 2-3 cm (aproximativ 1 inch). Dacă gazonul este locul de joacă pentru copii sau animalele de companie, setați înălțimea de tăiere la 4-5 cm (1,5-2 inchi). Dacă temperatura exterioară este mai mare de 25 °C, tăiați iarba puțin mai înaltă decât în mod normal. Puteți provoca deteriorarea ierbii până la rădăcini dacă o scurtați prea mult când temperatura este ridicată.

 3. Îndepărtarea mușchiului

  O nouă afânare a gazonului va fi benefică primăvara, dacă în timpul iernii a apărut mușchiul. Puteți utiliza o greblă specială de gazon, care smulge mușchiul din sol. De asemenea, afânează gazonul. Puteți pune grebla la treabă îndată ce iarba începe să crească, ceea ce poate fi chiar la începutul lunii aprilie. Apoi adunați simplu mușchiul și îndepărtați-l.

 4. Semănarea

  Este important să semănați iarbă pentru a ajuta gazonul să se refacă după trecerea iernii și astfel vă asigurați că aveți un gazon îngrijit și sănătos primăvara și pe parcursul verii. Iarba germinează cel mai bine atunci când temperatura este un pic mai înaltă, deci aprilie/mai este o perioadă bună pentru semănat. Dacă iarba crește dens, mușchiul are mai puține șanse să se dezvolte.

  Asigurați-vă că iarba rămâne umedă până când semințele de iarbă au încolțit. Călcați pe gazon cât mai puțin posibil, mai ales în zone unde ați semănat, deoarece firele de iarbă abia încolțite sunt foarte fragile și pot fi deteriorate iremediabil. Rețineți că păsărilor le plac cel mai mult semințele de iarbă. Unele centre cu produse de grădinărit au semințe speciale care nu sunt pe placul păsărilor, dar puteți speria păsările amplasând bucăți de folie de aluminiu pe bețe în diferite puncte de pe gazon.

 5. Fertilizarea

  Fiecare gazon are nevoie de substanțe nutritive. Vă sfătuim să fertilizați gazonul primăvara și apoi din nou în timpul verii. Aceasta oferă protecție suplimentară împotriva bolilor, ajută iarba să se refacă mai rapid și reduce probabilitatea de formare a mușchiului.

  Sunt disponibile diferite tipuri de îngrășământ. Acestea pot fi împărțite în două grupe principale: îngrășământul organic și cel artificial. Îngrășământul artificial este mai ieftin decât cel organic și conține toate mineralele de care are nevoie gazonul. Îngrășământul organic conține numai substanțe nutritive naturale și are efect mai mult timp decât cel artificial. Rețineți că majoritatea îngrășămintelor conțin substanțe care sunt nocive pentru copii și animalele de companie. Având în vedere acest lucru, ar fi de preferat să țineți copiii și animalele de companie departe de gazon timp de câteva zile, pentru a permite îngrășământului să pătrundă în sol. Respectați întotdeauna toate instrucțiunile de pe ambalajul produsului.

 6. Toaletarea marginilor

  Puteți tăia marginile gazonului primăvara pentru a îndepărta iarba crescută excesiv în timpul iernii și pentru a-i conferi un aspect îngrijit. Iată ce trebuie să faceți:

  Pasul 1: Întindeți o sfoară de-a lungul gazonului
  Dacă doriți să tundeți gazonul în linie dreaptă, puteți urma sfoara. Înfigeți două bețe la capetele gazonului și apoi plasați bețe suplimentare între acestea. Acum întindeți o sfoară între ele de-a lungul marginii gazonului. Asigurați-vă că aceasta este întinsă bine astfel încât să nu se poată mișca.

  Pasul 2: Tundeți de-a lungul marginii
  Acum puteți tunde marginea folosind un trimmer special pentru margini. Așezați trimmerul pentru margini lângă marginea interioară a sforii. Asigurați-vă că trimmerul pentru margini este înclinat spre sol astfel încât marginea gazonului să rămână fermă și să nu se fărâmițeze. Deplasați trimmerul pentru margini de-a lungul sforii cu o mișcare de tăiere.

  Pasul 3: Greblați marginile gazonului
  Utilizați o greblă pentru a aduna iarba tăiată.

Evaluare

Evaluaţi această instrucţiune pas-cu-pas.

Întreținerea gazonului primăvara

3.6
3.6 of 5

49 total

 • 5
  27
 • 4
  3
 • 3
  3
 • 2
  4
 • 1
  12