Skip to content

Înşurubare în metal

Poate fi costisitor să solicitați altei persoane să efectueze o lucrare în locul dvs. Dar, utilizând metoda corectă, puteţi face singur foarte multe lucruri. Veţi economisi timp şi bani utilizând instrucţiunile practice pas cu pas pe care le veţi găsi Pe siteul SKIL. Aceste instrucţiuni pas cu pas sunt împărţite în categorii aferente diferitelor categorii de lucrări în casă şi în jurul acesteia şi vă oferă explicaţii clare, de la A la Z.Faceţi clic pe una dintre instrucţiunile noastre pas cu pas şi veţi putea începe imediat!

  1. Bolţuri şi şuruburi

    Bolţurile şi şuruburile pentru metal sunt disponibile cu mai multe tipuri de capete, precum:
    1. cap hexagonal
    2. cap rotund
    3. cap îngropat
    4. cap cilindric
    5. cap Allen îngropat
    6. cap Allen cilindric
    7. cap cruce îngropat
    8. cap moletat

  2. Piuliţe

    Piuliţele se utilizează în diferite scopuri şi sunt disponibile în numeroase tipuri şi dimensiuni. Cele mai comune tipuri sunt:
    1. piuliţă cu cap hexagonal
    2. piuliţă inelară
    3. contrapiuliţă
    4. piuliţă înfundată
    5. piuliţă moletată
    6. piuliţă-fluture

  3. Şaibe

    Şaibele sunt montate sub şuruburi, bolţuri sau piuliţe şi dispersează presiunea pentru a proteja piesa de prelucrat în timp ce piuliţa este strânsă sau slăbită. De asemenea, şaibele se pot utiliza pentru a etanşa o îmbinare împotriva umezelii.
    1. şaibă simplă
    2. şaibă secţionată (Grover)
    3. şaibă stea
    4. şaibă elastică (internă)
    5. şaibă elastică (externă)
    6. garnitură inelară

  4. Alegerea cheii adecvate

    Dimensiunile şuruburilor şi ale piuliţelor sunt deseori indicate în dimensiuni metrice ale filetului - de exemplu, un şurub M8. Fiecare dimensiune de piuliţă sau de şurub are o dimensiune corespunzătoare a capului sau a cheii. În Europa, aceste dimensiuni sunt date în milimetri (mm). Dimensiunile şurubului şi ale cheii sunt indicate în tabelul următor:

    Şurub     Cheie fixă
    M3          5.5
    M4          7
    M5          8
    M6          10
    M7          11
    M8          13
    M10        17
    M12        19
    M14        22
    M16        24
    M18        27
    M20        30
    M22        32
    M24        36
    M27        41
    M30        46
    M33        50
    M36        55

  5. Cheie normală

    De regulă, cheile normale au două dimensiuni ale capetelor, pentru a permite strângerea şi slăbirea şuruburilor şi a piuliţelor de cele mai comune dimensiuni cu un număr redus de chei (6-7 mm, 8-9 mm, 10-11 mm, 12-13 mm, 14-15 mm, 16-17 mm şi 18-19 mm).

  6. Cheie tubulară

    Capătul unei chei tubulare este prevăzut cu 12 dinţi interiori şi se încadrează perfect în jurul capului piuliţei sau al şurubului. Această cheie permite utilizarea unei forţe apreciabile (dar asiguraţi-vă că cheia se potriveşte bine de jur împrejurul capătului piuliţei sau al şurubului!).

  7. Cheie tubulară

    O cheie tubulară cu mai multe capete de diferite dimensiuni este o unealtă utilă şi versatilă. Cheia tubulară are un selector de direcţie stânga/dreapta, deci poate fi utilizată atât pentru strângerea, cât şi pentru slăbirea şuruburilor şi a piuliţelor.

  8. Cheie de bujii

    O cheie de bujii are formă de tub la un capăt, pentru a se potrivi la o piuliţă sau la un şurub de anumite dimensiuni. Acest tip de cheie se utilizează mai ales pentru piuliţe şi şuruburi greu accesibile, prea adânc îngropate pentru o cheie normală sau tubulară. La capetele tubului se află două orificii în care puteţi introduce o bară de metal sau o şurubelniţă, pentru a putea roti cheia cu mai multă forţă.

  9. Cheie reglabilă

    Această cheie prezintă fălci care pot fi reglate prin rotirea unei mici rotiţe din partea de sus a mânerului, deci este potrivită pentru şuruburi şi piuliţe de diferite dimensiuni. Notă: capul piuliţei sau al şurubului se poate deteriora cu uşurinţă dacă fălcile cheii reglabile nu sunt bine reglate.

  10. Cheie hexagonală, Allen sau imbus

    O cheie hexagonală (Allen) sau imbus prezintă un unghi drept, cu un cap hexagonal la unul sau la ambele capete. Cheile hexagonale se utilizează pentru strângerea sau slăbirea şuruburilor şi piuliţelor cu cap hexagonal.
    Dimensiunile standard sunt: 1, 2, 3, 4, 5, 5½, 6, 8 şi 10 mm.

  11. Şuruburi cu cap hexagonal (filet scurt)

    Şuruburile cu cap hexagonal cu filet metric sunt disponibile în dimensiuni de la M4 la M24 şi cu lungimi între 20 şi 200 mm. Şuruburile cu cap hexagonal se utilizează pentru îmbinarea componentelor şi a materialelor. Acestea se strâng utilizând o cheie normală sau una tubulară. Veţi avea nevoie de două chei: una care să ţină piuliţa şi cealaltă care să prevină rotirea simultană a şurubului. Piuliţele se potrivesc pe şuruburi cu aceeaşi indicaţie dimensională.

  12. Şuruburi cu cap hexagonal (filet de lungime completă)

    Şuruburile cu cap hexagonal cu filet metric de lungime completă sunt disponibile în dimensiuni de la M4 la M16 şi în lungimi de la 6 la 200 mm. Aceste şuruburi coincid cu şuruburile cu cap hexagonal de mai sus (cu filet scurt), dar în acest caz au un filet de lungime completă, care ajunge imediat sub capul hexagonal.

  13. Şuruburile cu cap hexagonal

    Şuruburile cu cap hexagonal cu filete metrice sunt disponibile în dimensiuni de la M3 la M12, respectiv în lungimi de la 6 la 120 mm. Aceste şuruburi au un cap cu o garnitură hexagonală internă şi sunt strânse sau slăbite cu o cheie hexagonală sau imbus. Un şurub cu cap hexagonal (imbus) are avantajul unei prinderi foarte sigure cu ajutorul cheii hexagonale sau imbus corespunzătoare. De asemenea, îl puteţi utiliza în locaţii greu accesibile.

  14. Bolţuri de blocare

    Bolţurile de blocare cu filet metric sunt disponibile în dimensiuni de la M5 la M12 şi lungimi de la 16 la 180 mm. Imediat sub capul neted se află un gât de secţiune pătrată. De regulă, bolţul este introdus prin lovirea capului, astfel încât partea de secţiune pătrată să pătrundă în material. Astfel, bolţul este fixat ferm şi nu se roteşte la strângerea piuliţei. Capul rotunjit nu numai că oferă acestui şurub o finisare atractivă, dar permite şi o creştere a siguranţei - bolţul nu poate fi scos din exterior, ceea ce îl face ideal pentru fixarea porţilor sau a uşilor de garaj.

  15. Şuruburi pentru metal

    Şuruburile pentru metal, cu cap cilindric şi filet metric, sunt disponibile în dimensiuni de la M2 la M4 şi lungimi de la 4 la 30 mm.

  16. Şuruburi pentru plăci/ şuruburi autofiletante

    Şuruburile pentru plăci sau şuruburile autofiletante cu cap cilindric, montaj PH sau PZ şi filet autofiletant sunt disponibile în dimensiuni de la 2,2 la 3,5 mm şi lungimi de la 6,5 la 38 mm.
    Axul şurubului are un vârf ascuţit şi un filet cu pas mare, care se prelungeşte până sub capul şurubului. Aceasta înseamnă că şurubul intră cu uşurinţă în material şi chiar îşi formează propriul filet când este strâns. Trebuie să pregăuriţi întotdeauna orificiul utilizând un burghiu cu un diametru mai mic decât grosimea axului şurubului.

  17. Şuruburi autoperforante

    Pentru fixarea a două table de metal este comod să se utilizeze şuruburi autoperforante. Cu aceste şuruburi, pregăurirea nu mai este necesară.

    Şuruburile autoperforante sunt adecvate pentru fixarea tablelor subţiri de cele mai groase, sau a consolelor de stâlpii de metal. În combinaţie cu o placă de blocare, poate fi utilizat pentru fixarea fermă a pieselor una de alta. Asamblarea este cu mult mai rapidă decât cu nituri sau cu şuruburi şi piuliţe, şi deoarece nu mai este necesară pregăurirea. Aceste şuruburi sunt disponibile în lungimi de la 6 la 27 mm.

  18. Tăierea unui filet intern I

    Dacă doriţi să tăiaţi un filet intern în metal, de exemplu pentru a introduce un şurub, trebuie să utilizaţi un tarod. Înainte de a utiliza tarodul, trebuie mai întâi să pregăuriţi orificiul cu un diametru de burghiu uşor mai mare decât miezul tarodului, dar mai mic decât filetul exterior al tarodului.
    Pentru a identifica dimensiunea adecvată a orificiului de perforat, utilizaţi următoarea regulă:
    Diametrul orificiului de perforat este 80% din indicaţia dimensională de pe tarod.
    Exemplu: pentru a tăia un filet M6 trebuie să perforaţi un orificiu de 6 x 0,8 = 4,8 mm, rotunjit la 5 mm (consultaţi tabelul).

  19. Tăierea unui filet intern II

    Apoi, utilizaţi un set standard de 3 tarozi pentru a tăia filetul în orificiul pregăurit. Puteţi proceda în 3 etape, utilizând cei 3 tarozi cu un mâner.
    • 1. Prima trecere: utilizarea unui tarod conic pentru pre-tăierea filetului
    • 2. A doua trecere: utilizarea unui tarod intermediar, cu un filet mai adânc
    • 3. A treia trecere: utilizarea unui tarod de finisat pentru tăierea filetului la adâncimea finală
    Dacă tăiaţi filetul manual, trebuie să vă asiguraţi că tarodul este la unghiul adecvat faţă de piesa de lucru. Este foarte important ca aşchiile de metal să fie rupte şi eliminate constant: după fiecare 2 rotaţii în direcţia de tăiere (în sens orar), rotiţi tarodul înapoi cu jumătate de rotaţie. Aceasta permite protejarea tarodului la rupere. Procesul este mai uniform dacă se utilizează ulei de tăiere. De asemenea, puteţi tăia filetul direct cu o maşină de găurit electrică, utilizând tarozi de maşină speciali, care taie filetul necesar dintr-o singură mişcare. Aceşti tarozi de maşină sunt adecvaţi numai pentru diametre mici.

  20. Tăierea unui filet extern I

    Puteţi tăia un filet extern pe materiale cu secţiune transversală rotundă, precum tije, arbori sau ţevi filetate.
    Pentru aceasta se utilizează o filieră şi un suport. Filierele au dinţi de tăiere şlefuiţi pentru tăierea filetului pe partea exterioară a piesei de lucru de metal. Filetul este tăiat la adâncimea completă dintr-o singură mişcare. Este necesară o filieră diferită pentru fiecare diametru de tijă. Filierele pot fi, de asemenea, utilizate pentru repararea filetelor de şurub deteriorate.

  21. Tăierea unui filet extern II

    La tăierea filetului, trebuie să exercitaţi o forţă considerabilă la rotirea filierei spre dreapta (în sens orar). După fiecare rotaţie completă a filierei, rotiţi-o înapoi cu un sfert de tură, pentru a elimina aşchiile de metal. Verificaţi permanent dacă filiera este amplasată în unghi drept faţă de piesa de prelucrat şi utilizaţi ulei de tăiere, deoarece altfel nu veţi obţine un filet uniform, de bună calitate, iar tăierea va fi foarte dificilă.

  22. Utilizarea niturilor I

    Niturile oarbe se utilizează pentru fixarea de materiale sau foi subţiri. Un nit orb este un ştift de metal, cu un tub de aluminiu de lungime redusă şi o secţiune mai groasă la capăt. Perforaţi un orificiu prin cele două materiale care vor fi fixate împreună şi introduceţi un nit orb în orificiu. Capul nitului orb trebuie să iasă complet din cealaltă parte a materialului. Apoi, nitul orb este strâns utilizând cleşti de nituit.
    Niturile oarbe sunt disponibile în diferite diametre. Când alegeţi un nit orb, nu ţineţi cont numai de dimensiune, ci şi de lungimea secţiunii de prindere a nitului.

  23. Utilizarea niturilor II

    Procesul de îmbinare cu nit orb este următorul:
    1 Când cleştii de nituit se închid prima dată, ştiftul nitului este prins şi tras înainte în material
    2 Tubul de aluminiu este comprimat în partea din spate a materialului
    3 La închiderea suplimentară a cleştilor, tubul de aluminiu se extinde
    4 Ştiftul se rupe când asupra cleştilor se exercită o forţă suficientă
    Un nit orb este foarte stabil şi nu poate fi demontat cu uşurinţă.
    Marele avantaj al utilizării niturilor oarbe este acela că se poate realiza o îmbinare puternică chiar şi în locuri unde partea din spate a materialului este inaccesibilă. Acest lucru nu este posibil cu şuruburi şi piuliţe.

Rating

Evaluează această descriere pas cu pas.

Înşurubare în metal

4.6
4.6 of 5

1337 numărul de voturi

  • 5
    1093
  • 4
    127
  • 3
    25
  • 2
    16
  • 1
    76