Instalarea unui detector de fum

78% of 100%

A te simţi acasă înseamnă şi a te simţi în siguranţă. Un detector de fum contribuie la acest sentiment. În cazul unui incendiu se degajă substanţe periculoase, precum monoxidul de carbon, existând posibilitatea de a paraliza, mai ales noaptea şi dacă nu mirosiţi nimic sau nu observaţi nimic. Aşadar, este o idee bună să vă protejaţi, atât pe dvs. cât şi familia dvs., prin instalarea detectoarelor de fum. Acestea vă vor acorda timpul necesar pentru a stinge focul sau pentru a părăsi locuinţa. 

 1. Cum funcţionează un detector de fum?

  Un detector de fum produce un semnal de alarmă de îndată ce se detectează fum sau gaz, ceea ce înseamnă că reacţionează în mod indirect la incendii. De asemenea, există detectoare care reacţionează la căldură sau lumină. Pentru uz casnic, detectoarele de fum sunt cele mai utilizate.

 2. În caz de alarmă

  • Sunaţi la pompieri sau la numărul de urgenţă.
  • Închideţi toate uşile şi ferestrele din camera în care a izbucnit focul.
  • Nu deschideţi nicio uşă închisă, dacă aceasta este caldă la pipăit.
  • Încercaţi să-i ajutaţi pe toţi să părăsească în siguranţă locul unde se află sursa incendiului.
  • Ţineţi o cârpă udă peste nas şi gură. Nu inhalaţi fum.
  • Rămâneţi întins pe podea; acolo temperatura este cea mai joasă şi tot acolo concentraţia de fum şi gaze otrăvitoare este minimă.

 3. Poziţii inadecvate pentru un detector de fum

  Există câteva locuri unde este indicat să nu instalaţi un detector de fum, deoarece poate furniza alarme false frecvente:
  • Locuri unde se produce abur, de exemplu la duş/baie sau în bucătărie.
  • În apropierea unei deschideri de aerisire, a unui aparat de încălzire sau a unui radiator. În aceste locuri, convecţia aerului poate împiedica fumul să ajungă la detectorul de fum.
  • În garaj, unde gazele de eşapament pot cauza alarme false.
  • În apropierea lămpilor. Detectorul de fum se poate contamina rapid cu praf, ca rezultat al convecţiei aerului, din cauza căldurii de la lampă. Un detector de fum trebuie instalat la cel puţin 30 cm distanţă de lampă.

 4. Detector de fum pe traseul de evacuare

  Detectoarele de fum trebuie instalate pe traseele de evacuare din casă. Veţi şti întotdeauna, cu precizie, ce traseu trebuie să urmaţi pentru a ieşi din casă. Cea mai bună poziţie pentru instalarea unui detector de fum este tavanul. În practică, detectoarele de fum sunt instalate în camere precum sufrageria, holul şi palierul, scările de la mansardă, bucătăria din spate şi/sau garajul-anexă. Dacă aveţi o casă cu mai multe etaje, se recomandă instalarea unui detector de fum la fiecare etaj. Este important să puteţi auzi un semnal de alarmă de la detectoarele de fum din dormitoare. Dacă aveţi mai multe detectoare de fum, cel mai bine este ca acestea să fie interconectate.

 5. Instalare

  Scoateţi capacul şi sprijiniţi detectorul de fum de tavan.
  Marcaţi pe tavan găurile care se vor realiza. Apoi, realizaţi găurile la adâncimea dorită, utilizând un burghiu de zidărie sau de lemn de 6 mm şi introduceţi diblurile în găuri. Dacă tavanul este confecţionat din panouri scobite, trebuie să utilizaţi dibluri speciale. Apoi, fixaţi cu şuruburi detectorul de fum în poziţie. Dacă detectorul de fum este alimentat de la reţea, trebuie să-l conectaţi la sursa de alimentare, conform instrucţiunilor. Cel mai bun loc pentru montajul detectorului de fum este în centrul camerei.

 6. Activarea detectorului de fum

  Introduceţi bateriile în suportul de baterii şi montaţi din nou capacul. Utilizaţi butonul de test pentru a verifica dacă detectorul de fum funcţionează. Nu uitaţi să înlocuiţi bateriile atunci când este necesar! Fiecare detector de fum dispune de un semnal de avertizare, care arată că bateriile sunt aproape epuizate.

 7. SUGESTIE!

  Nu aruncaţi bateriile uzate cu deşeurile menajere, ci duceţi-le la un punct de reciclare. Sau utilizaţi baterii reîncărcabile de bună calitate.

Evaluare

Evaluaţi această instrucţiune pas-cu-pas.

Instalarea unui detector de fum

3.9
3.9 of 5

157 total

 • 5
  82
 • 4
  31
 • 3
  14
 • 2
  5
 • 1
  25