Skip to content

Diferite tipuri de vopsea şi de lac

Poate fi costisitor să solicitați altei persoane să efectueze o lucrare în locul dvs. Dar, utilizând metoda corectă, puteţi face singur foarte multe lucruri. Veţi economisi timp şi bani utilizând instrucţiunile practice pas cu pas pe care le veţi găsi Pe siteul SKIL. Aceste instrucţiuni pas cu pas sunt împărţite în categorii aferente diferitelor categorii de lucrări în casă şi în jurul acesteia şi vă oferă explicaţii clare, de la A la Z.Faceţi clic pe una dintre instrucţiunile noastre pas cu pas şi veţi putea începe imediat!

  1. Stratul protector - baza

    Pentru o mai bună aderenţă şi acoperire, trebuie să utilizaţi mai întâi un strat protector sau o amorsă. Acesta are caracteristici speciale, care diferă de stratul de acoperire şi este de o importanţă vitală pentru un rezultat bun. Cel mai important este faptul că amorsa reduce absorbţia materialului de bază, pentru o aderenţă mai bună. De asemenea, amorsa împiedică accesul oricăror impurităţi la stratul de finisare. Pe o suprafaţă metalică trebuie să utilizaţi un strat protector special sau o amorsă rezistentă la rugină.

  2. Amorsă specială pentru pereţi

    Dacă doriţi să aplicaţi vopsea pe un perete, pe zidărie netratată sau pe beton, urmată imediat de un strat de finisare, vopseaua este absorbită puternic de perete. Aceasta deoarece peretele este poros. Rezultatul final nu va arăta foarte bine, deoarece nu va avea suficientă acoperire şi suprapunere pe trafalet. Se recomandă aplicarea în prealabil a unei amorse. Puteţi utiliza o amorsă pentru tencuială, panouri de gips-carton şi cărămidă. De asemenea, amorsa previne pătrunderea nicotinei, a grăsimilor rezultate de la gătit, a murdăriei superficiale, a petelor de apă uscate sau a urmelor de la pixurile copiilor în perete. Nu veţi vedea niciunul dintre aceste efecte nedorite dacă utilizaţi o amorsă.

  3. Vopsea alchidică

    Vopseaua alchidică sau sintetică poate fi utilizată atât la interior, cât şi la exterior; are o bază de 40-50% terebentină şi poate fi diluată cu terebentină. Nu aderă la vopseaua acrilică şi este disponibilă în finisaj satinat sau lucios. Peste vopseaua alchidică se poate aplica un strat nou după 16 ore.
    Zugravii profesionişti utilizează deseori vopseaua alchidică pentru un rezultat final adecvat. Penultimul strat este deseori vopsit cu un amestec de 50% strat de bază şi 50% strat de finisare. Vopseaua de finisare satinată are un aspect mai puţin lucios. Curăţaţi-vă uneltele după utilizare cu terebentină.

    Decolorare
    Răşina alchidică utilizată la acest tip de vopsea va suferi treptat un proces de decolorare. Liantul pe care îl conţine suferă de decolorare prin UV sau lipsă de lumină. Puteţi recunoaşte aceasta după prezenţa unor părţi mai închise şi a unor părţi mai deschise la culoare, de exemplu, pe mobilier şi în interiorul dulapurilor şi cadrelor de uşi. Vopseaua cu conţinut ridicat de solide are un conţinut foarte ridicat de pigmenţi, ceea ce îi oferă o compoziţie mai solidă şi o putere mare de acoperire.

  4. Vopsea acrilică

    Vopseaua acrilică este utilizată în principal în interior, fiind mai puţin adecvată pentru utilizarea la exterior. Are o durabilitate de circa 4 ani. Acest tip de vopsea se bazează pe 5-10% terebentină şi poate fi diluată cu apă. Are o aderenţă rezonabilă pe vopseaua alchidică şi poate fi aplicată cu o pensulă specială sau cu trafaletul. Această vopsea se usucă după 6-8 ore şi permite aplicarea unor straturi superficiale subţiri. Vopseaua acrilică este disponibilă cu finisaj satinat şi lucios standard (nu foarte lucios, ca în cazul vopselei alchidice).

    Vopseaua acrilică are avantajul că poate fi amestecată cu apă. Nu are miros de solvent, se usucă rapid şi nu este supusă decolorării. Totuşi, trebuie să puteţi lucra rapid şi precis: după ce aţi aplicat un strat de vopsea acrilică, acesta nu mai poate fi atins (deci nu poate fi „netezit” când aţi terminat!). Puteţi aplica vopsea acrilică numai la temperaturi între 8°C şi 25°C. Vă puteţi curăţa uneltele după utilizare cu apă caldă şi detergent.

  5. Supravopsire

    Vopseaua acrilică poate fi aplicată peste vopseaua alchidică după ce aceasta a fost bine şlefuită. Operaţiunea inversă nu este posibilă! Aşadar, dacă aţi utilizat vopsea acrilică, trebuie să o utilizaţi în continuare. Dacă doriţi să reveniţi la vopseaua alchidică pe bază de terebentină, va trebui să îndepărtaţi mai întâi întregul strat de vopsea acrilică. În cele mai multe cazuri, va trebui să o răzuiţi manual sau prin ardere; în cel mai rău caz, va trebui să utilizaţi un decapant de vopsea.

  6. Vopsea pe bază de latex

    Vopseaua pe bază de latex şi-a primit numele în anii '40 şi reprezintă o vopsea cu o componentă de tip emulsie din latex natural (cauciuc lichid). La origine, latexul este un produs natural, provenit din arborii de cauciuc din Brazilia (Hevea brasiliensis). Seva arborelui de Hevea este produsul din care se obţine cauciucul autentic. În prezent, acest latex natural nu mai este utilizat în vopseaua pe bază de latex. În prezent, producătorii de vopsea utilizează polimer sintetic pentru vopseaua acrilică şi pe bază de vinil. Vopselele moderne pe bază de „latex” au o compoziţie chimică şi caracteristici complet diferite faţă de cauciucul de latex tradiţional. Aşadar, „vopsea pe bază de latex” nu reprezintă tocmai numele corect pentru vopseaua pe bază de apă, fiind bazată de fapt pe vopseaua acrilică.

  7. Lac

    Lac transparent: acest lac oferă suprafeţei lemnului un finisaj colorat, în timp ce stratul de finisare transparent încă rămâne vizibil, iar lemnul poate să respire.
    Lac opac: acesta acoperă suprafaţa lemnului, astfel încât structura acestuia nu mai este vizibilă, iar suprafaţa este protejată. Prezent şi în formă transparentă, acest lac este, de asemenea, disponibil în numeroase culori diferite. Acesta poate fi, de asemenea, amestecat într-un dispozitiv de amestecare. Lacul transparent este, de asemenea, disponibil într-o gamă de finisaje de lemn specifice, precum lemnul de tek, Pterocarpus şi Shorea (Meranti). Aceasta vă permite să combinaţi efectul decorativ cu protecţia lemnului. Lacul poate fi folosit direct ca strat iniţial de acoperire, dar apoi trebuie diluat după 10% diluare. Şlefuiţi uşor între straturi.

  8. Vopsele şi lacuri transparente

    Sistemele de vopsele şi lacurile transparente sunt mai puţin rezistente la influenţa luminii ultraviolete (UV). Suprafaţa superioară este protejată suficient, dar, sub acest strat protector, lemnul poate fi afectat de putregai, deşi în practică acesta va fi vizibil cu uşurinţă. Această vopsea este disponibilă în versiune acrilică, precum şi în versiune alchidică. Lacul pentru podele sau scări de parchet este opţiunea cea mai durabilă pentru acoperiri transparente pe podele şi scări din lemn.

  9. Dispozitiv de amestecat culori

    Dispozitivele de amestecat au devenit echipamente esenţiale în magazinele de specialitate. La amestecare se utilizează un număr de culori de bază şi de paste de pigment. Amestecarea culorilor de bază şi cantităţile de pastă de pigment pentru obţinerea culorii dorite este controlată de computer. Culoarea pregătită poate fi apoi comandată din nou ulterior, dacă se doreşte. Practic se poate produce orice culoare dorită, iar culorile pot fi coordonate pentru o corespondenţă perfectă. Puteţi, de asemenea, să consultaţi mostrele standard de culori ale producătorului sau sistemul internaţional de culori RAL.

  10. Solvenţi

    Solvenţii au rolul de dizolvare şi diluare a vopselelor şi a lacurilor. Aceştia sunt încă utilizaţi pe scară largă la vopselele pentru suprafeţe din lemn. Se evaporă cu uşurinţă şi pot avea efecte dăunătoare pentru sănătate şi mediu. Printre solvenţii cel mai frecvent utilizaţi se numără terebentina, alcoolul, acetona, terebentina de petrol şi diluantul. Apa este „solventul” cel mai frecvent utilizat pentru vopseaua acrilică.

  11. Supravopsirea straturilor de vopsea veche

    Înainte de a aplica un strat nou de vopsea, trebuie să ştiţi ce fel de vopsea a fost utilizată. Dacă reutilizaţi acelaşi tip de vopsea, este suficient să o şlefuiţi şi apoi să umpleţi orificiile şi alte imperfecţiuni cu chit. Dacă doriţi ca lemnul original să fie vizibil din nou sau dacă doriţi să aplicaţi un strat nou de vopsea alchidică peste vopseaua acrilică, nu aveţi altă alternativă decât îndepărtarea completă a stratului vechi cu un arzător, un pistol cu aer cald sau un decapant de vopsea.

  12. Pistol cu aer cald

    Pistolul cu aer cald este un instrument excelent pentru a îndepărta straturile vechi de vopsea. Căldura înmoaie vopseaua veche, deci aceasta este relativ uşor de îndepărtat cu ajutorul unei maşini de răzuit vopsea. Aveţi grijă să nu respiraţi vaporii de vopsea fierbinte şi să nu ardeţi suprafaţa lemnului. Dacă trebuie să îndepărtaţi mai multe straturi mai groase de vopsea veche, o maşină de răzuit Multi-Stripper cu disc de curăţare este o soluţie bună.

  13. Decapant de vopsea

    În cazul în care consideraţi că utilizarea unui pistol cu aer cald este destul de dificilă, puteţi utiliza, de asemenea, un decapant de vopsea. Acesta este foarte eficace pe vopsea sintetică, dar nu funcţionează atât de eficient pe vopsea acrilică. Decapantul de vopsea poate îndepărta mai multe straturi deodată dacă alocaţi suficient timp pentru a-i permite să-şi facă efectul. Trebuie să utilizaţi o mască facială şi mănuşi de protecţie. Îndepărtaţi stratul vechi de vopsea înainte ca acesta să se întărească.
    Aveţi grijă! Dacă rămân picături de decapant de vopsea pe hainele dvs., asiguraţi-vă că acestea nu intră în contact cu pielea. Dacă se întâmplă aceasta, opriţi lucrul şi clătiţi-vă hainele cu apă curată din abundenţă. După îndepărtarea stratului vechi de vopsea, curăţaţi bine suprafaţa de bază cu apă şi permiteţi-i să se usuce înainte de a aplica noul strat. Asiguraţi-vă că zona în care lucraţi este bine ventilată şi ţineţi copiii la distanţă de zona de lucru.

  14. Chituri

    Dacă aveţi suprafeţe deteriorate, goluri, fisuri şi alte imperfecţiuni, reparaţi-le cu chit (chit elastic, dacă este necesar). Dacă există o fisură, mai întâi deschideţi-o şi măriţi-o, altfel nu veţi putea să utilizaţi suficient chit pentru a-l face să adere, iar fisura va reapărea în curând. După uscare, şlefuiţi uşor. Dacă utilizaţi lemn netratat, umpleţi orice fisuri şi crăpături cu chit pentru lemn de aceeaşi culoare.

  15. Sfat de pas

    Utilizaţi lemn plastic şi amestecaţi-l cu rumeguş pentru o reparare aproape invizibilă cu aceeaşi culoare.
  16. Substanţă de etanşare

    Utilizaţi substanţă de etanşare acrilică compatibilă cu vopseaua pentru a umple orice imperfecţiuni între pereţi şi ramele de ferestre. Nu utilizaţi substanţă de etanşare pe bază de silicon, deoarece vopseaua nu va adera la acesta. Aşteptaţi până la uscare, apoi şlefuiţi cu grijă până la netezire. Dacă este necesar, utilizaţi o amorsă pentru a asigura o acoperire completă. Curăţaţi spaţiile libere cu amoniac, dacă sunt murdare sau unsuroase, mai ales într-o bucătărie sau baie. Utilizaţi o lavetă umedă pentru a îndepărta praful de pe laturile superioare ale uşilor şi cadrelor de ferestre, precum şi de pe deschiderile uşilor. Dacă utilizaţi substanţe de etanşare în baie sau în alte zone umede, cel mai bine este să utilizaţi o substanţă de etanşare anti-mucegai. Aceasta va împiedica apariţia familiarului mucegai negru.

  17. Bandă de mascare

    Dacă doriţi să utilizaţi bandă de mascare, utilizaţi bandă de zugrăvit de bună calitate, care este de obicei albastră sau verde. Aplicaţi-o în benzi scurte, suprapuse şi apăsaţi ferm pe acestea, pentru a asigura fixarea marginilor. Cel mai bine este să scoateţi banda imediat după zugrăvit. Se recomandă să efectuaţi această operaţiune înainte de uscarea completă a vopselei, pentru a împiedica fărâmiţarea marginii suprafeţei vopsite. Dacă vopseaua este uscată, scoateţi uşor banda de mascare de pe suprafaţă, la un unghi de 30°-45°. Dacă rămâne bandă pe alocuri, o puteţi tăia cu grijă de pe partea vopsită cu ajutorul unui cuţit de hobby ascuţit.

  18. Some other examples of different kinds of paints

    Alte câteva exemple de diferite tipuri de vopsele:

    •    Vopsea de perete specială pentru încăperi umede
    În special pentru prevenirea putrezirii mucegaiului pe pereţii cu strat unic de cărămidă.

    •    Vopsea magnetică
    Această vopsea conţine particule metalice, astfel încât să puteţi fixa magneţi pe suprafaţa vopsită, pentru note şi memento-uri.

    •    Vopsea pentru tablă
    Pentru a permite realizarea de note şi desene pe aceasta, cu ajutorul unei crete.

    •    Vopsea luminoasă
    Absoarbe lumina şi o emite din nou pe întuneric. Efectul de lumină dispare după un timp, dar revine după ce suprafaţa este iluminată din nou.

    •    Vopsea cu aerosol
    Vopseaua cu aerosol are excelente proprietăţi de umplere, acoperire şi aderenţă. Se poate utiliza atât pentru suprafeţele tratate, cât şi netratate, din lemn, metal, aluminiu, sticlă, piatră şi diferite tipuri de plastic. Convenabilă pentru utilizarea în locuri greu accesibile.

Rating

Evaluează această descriere pas cu pas.

Diferite tipuri de vopsea şi de lac

4.1
4.1 of 5

387 numărul de voturi

  • 5
    244
  • 4
    69
  • 3
    9
  • 2
    13
  • 1
    52