Skip to content

Construirea unui gard

Poate fi costisitor să solicitați altei persoane să efectueze o lucrare în locul dvs. Dar, utilizând metoda corectă, puteţi face singur foarte multe lucruri. Veţi economisi timp şi bani utilizând instrucţiunile practice pas cu pas pe care le veţi găsi Pe siteul SKIL. Aceste instrucţiuni pas cu pas sunt împărţite în categorii aferente diferitelor categorii de lucrări în casă şi în jurul acesteia şi vă oferă explicaţii clare, de la A la Z.Faceţi clic pe una dintre instrucţiunile noastre pas cu pas şi veţi putea începe imediat!

  1. Tipuri de gard

    Gard din plasă de sârmă
    Un gard din plasă de sârmă poate fi instalat rapid, fiind unul dintre tipurile de gard cu costul cel mai redus şi cel mai uşor de întreţinut.

    Coşuri umplute cu pietre
    Utilizarea de coşuri din metal umplute cu pietre sau cu scoarţă este o metodă tot mai populară de separare a spaţiilor din grădină. Este uşor să construiţi un gard de acest tip, dar pentru a umple coşurile cu pietre este esenţială o fundaţie rezistentă.

    Gard viu
    Este uşor să instalaţi un gard natural, chiar dacă acesta trebuie tuns periodic. Există plante şi arbuşti care formează un gard viu ideal: de exemplu, iederă pe o plasă de sârmă, conifere, buxus, fag şi pin. Totuşi, un astfel de gard oferă mai puţină protecţie împotriva musafirilor nepoftiţi decât alte tipuri de gard.

    Paravane din lemn
    Lemnul este un material natural în mediul unei grădini, fiind foarte potrivit pentru construcţia gardurilor. Puteţi alege dintre mai multe tipuri de lemn, de la lemn european la specii exotice. Costul şi metoda de instalare depind în principal de înălţimea dorită şi de construcţia gardului.

     

  2. Marcarea

    Decideţi unde doriţi să amplasaţi gardul şi nivelaţi suprafaţa cât mai mult posibil. Măsuraţi lungimea gardului şi locurile unde vor fi poziţionaţi stâlpii centrali şi cei de capăt. Împărţi-o în secţiuni egale. Stâlpii de capăt sunt poziţionaţi la capetele scândurilor orizontale, care au lungimi de 4 metri. Mai întâi trasaţi o schemă generală, apoi decideţi de ce materiale aveţi nevoie şi lungimile necesare. După ce ştiţi unde va fi poziţionat gardul, puteţi marca înălţimea de 1,80 metri. Utilizaţi o sfoară pentru a vă asigura că stâlpii sunt în linie dreaptă.

  3. Sfat de pas

    Garduri standard de grădină

    Puteţi găsi diferite tipuri de secţiuni de gard şi materiale în magazinele cu articole de grădinărit. Majoritatea au lungimi şi înălţimi fixe, dar diferă ca preţ şi calitate.

  4. Scânduri verticale duble

    Un gard din scânduri verticale duble conferă un efect de spaţiu, dar şi intimitate, şi lasă vântul să treacă liber. Alegeţi scânduri şi stâlpi din pin impregnat rindeluit sau din alt lemn de grădină. Scândurile orizontale au dimensiuni de 1,8x14,5x400 cm, iar cele verticale de 1,8x14,5x180 cm. Stâlpii au dimensiunile 6,8x6,8x270 cm.

  5. Spaţierea scândurilor

    Poziţionaţi stâlpii de gard la intervale de 4 metri, cu stâlpi intermediari la fiecare 2 metri. Reţineţi că toate scândurile verticale trebuie să aibă aceeaşi spaţiere şi că trebuie să aibă lungimea de 4 metri. Apoi, montaţi scândurile pe cealaltă parte a gardului, pentru a umple spaţiile deschise. Pentru a fixa scândurile verticale, montaţi 3 traverse orizontale pe stâlpi, pe o parte (jos, la mijloc şi sus). Puteţi utiliza scânduri de aceeaşi dimensiune cu cele verticale, dar de lungimi diferite. Apoi, puteţi prinde scândurile verticale de traversele orizontale cu şuruburi.

  6. De câte scânduri aveţi nevoie?

    De exemplu: aţi hotărât să construiţi un gard cu înălţimea de 180 cm. Dacă utilizaţi scânduri late pentru gard, de 1,8 x 14,5 cm, cu o spaţiere de 7 cm, veţi avea nevoie de 5 scânduri pentru fiecare metru în partea din faţă şi de 4 scânduri pentru fiecare metru în partea din spate. Asta înseamnă un total de 9 scânduri pentru fiecare metru de lungime de gard. Astfel, dacă lungimea gardului este de 12 metri, de exemplu, veţi avea nevoie de 9 x 12 = 108 scânduri verticale de 180 cm. Pentru cele 3 traverse orizontale (de jos, din mijloc şi de sus) veţi avea nevoie de 3 scânduri de 4 metri pentru fiecare secţiune. Un gard lung de 12 metri conţine 3 secţiuni, ceea ce înseamnă un total de 9 scânduri orizontale de 4 metri.

     

    Este indicat să aveţi la dispoziţie suplimentar câteva scânduri verticale, pentru situaţii neprevăzute. Pentru a fixa scândurile, utilizaţi şuruburi din oţel inoxidabil sau galvanizate de 4 x 30 mm. Numărul de şuruburi de care aveţi nevoie pentru traversele orizontale este: 3 x 3 şuruburi pentru fiecare scândură x 9 = 81 de şuruburi. Pentru scândura verticală veţi avea nevoie de: 108 x 3 = 324. Total: 81 + 324 = 405 şuruburi.

  7. Marcaje

    Pentru a indica poziţiile stâlpilor de gard, efectuaţi marcaje în partea exterioară a sforii (utilizând, de exemplu, marcatori de mici dimensiuni). Aceasta deoarece este posibil ca marcajele realizate iniţial pe sfoară să nu mai fie vizibile atunci când realizaţi gropile pentru stâlpi. Montarea stâlpilor de gard este mult mai uşoară şi mai rapidă dacă vă mai ajută o persoană. Astfel, este mult mai uşor să montaţi grinzile transversale orizontale lungi şi să introduceţi stâlpii de gard în pământ.

  8. Săparea găurilor pentru stâlpi

    Veţi începe cu poziţionarea stâlpilor de colţ. Săpaţi o gaură cu adâncimea de 60 - 80 cm, cu o cazma îngustă sau cu o maşină de forat. Pentru a vă asigura că stâlpul stă fix, trebuie să săpaţi în teren solid. Dacă solul este uscat, se recomandă ca mai întâi să îl udaţi, pentru a fi mai uşor să săpaţi sau să foraţi găurile. Puteţi, de asemenea, să utilizaţi stâlpi de gard galvanizaţi, pe care îi puteţi introduce direct în pământ.

  9. Prevenirea putrezirii stâlpilor

    Stâlpii trebuie trataţi până la o înălţime de 10 cm deasupra solului, pentru a preveni putrezirea lemnului. Puteţi proteja lemnul cu o serie de substanţe conservante sau cu bitum. Sau puteţi utiliza răşină acrilică, ce devine complet impermeabilă după ce se întăreşte. O altă alternativă pentru prevenirea putrezirii este amplasarea stâlpilor într-o conductă din PVC de diametru mare.

  10. Amplasarea stâlpilor

    Poziţionaţi stâlpii în găuri, pe linia centrală determinată de marcaje. Utilizând o scară, introduceţi cu atenţie stâlpii în pământ cu ajutorul unui baros, până când partea superioară a stâlpului se află la aceeaşi înălţime cu sfoara. Verificaţi cu ajutorul nivelei cu bulă de aer dacă stâlpul este în continuare în poziţie verticală după fiecare lovitură de baros. Dacă un stâlp nu mai este aliniat în timp ce îl introduceţi, astfel încât orientarea formei rectangulare nu mai este cea adecvată, îi puteţi corecta poziţia utilizând un colier în partea centrală a stâlpului. Purtaţi întotdeauna mănuşi de lucru, pentru a vă proteja mâinile de aşchii.

     

  11. Turnarea betonului

    Puteţi fixa stâlpii în poziţie cu beton. Pregătiţi amestecul şi turnaţi-l în gaură. Proporţiile sunt următoarele: 1 kg de nisip cu granulaţie mare, 1 kg de pietriş şi 0,5 kg de ciment. Puteţi să turnaţi în gaură mortar cu uscare rapidă, sub formă de praf, din sac, peste care apoi să adăugaţi apă. Asiguraţi-vă că stâlpul rămâne vertical şi corect aliniat. Verificaţi cu o nivelă cu bulă de aer sau cu un fir cu plumb. La final, bateţi cu fermitate stâlpul cu mânerul barosului.
     

  12. Stâlpii intermediari

    Poziţionaţi stâlpii intermediari de-a lungul liniei centrale a gardului, respectând marcajele în modul indicat în imagine. Dacă este necesar, puteţi să întindeţi o sfoară între cei doi stâlpi de la capete pentru a vă asigura că vârfurile tuturor stâlpilor sunt aliniate

  13. Nivelarea orizontală

    Pentru a vă asigura că toţi stâlpii sunt aliniaţi, utilizaţi un tub cu nivelul marcat sau un furtun de grădină transparent umplut cu apă. Asiguraţi-vă că nu există bule de aer în furtunul de grădină. Dacă aceasta nu dă rezultate, puteţi aduce vârfurile stâlpilor la acelaşi nivel cu ajutorul fierăstrăului.

  14. Montarea scândurilor orizontale

    Începeţi cu scândura orizontală de la bază şi fixaţi-o în poziţie cu şuruburi deasupra nivelului solului. Verificaţi dacă aceasta este orizontală cu nivela cu bulă de aer. Pregăuriţi orificiile pentru şuruburi, pentru a preveni crăparea lemnului. Utilizaţi 3 şuruburi pentru fiecare îmbinare. Apoi montaţi scândura superioară, urmată de cea din mijloc. Asiguraţi-vă că montaţi scândurile cu precizie şi verificaţi dacă sunt orizontale cu nivela cu bulă de aer.

  15. Ajutaţi-vă de coliere

    Este mai uşor să montaţi scândurile dacă le fixaţi mai întâi cu ajutorul unor coliere, înainte de a le prinde cu şuruburi. Cel mai bine este să montaţi secţiunile de gard pe rând, una câte una, deoarece este posibil să apară erori la măsurare.

     

  16. Montarea scândurilor verticale în partea din faţă

    Începeţi cu prima scândură verticală din partea care se observă cel mai uşor, de exemplu de lângă casă. Utilizaţi întotdeauna nivela cu bulă de aer sau firul cu plumb pentru a verifica. Vă ajută dacă folosiţi câteva distanţiere de lemn, lungi de aproximativ 7 cm, pe care să le amplasaţi între scânduri consecutive. Verificaţi periodic spaţierea dintre scânduri, deoarece lăţimea acestora poate varia.

  17. Montarea scândurilor verticale în partea din spate

    După montarea scândurilor în partea din faţă, începeţi de la capăt şi trasaţi o linie centrală în spaţiul dintre scândurile din faţă, deja instalate, şi noul rând de scânduri din spate. Poziţia determinată a centrului primei scânduri se află în partea din spate a gardului. Este o idee bună să desenaţi toate punctele centrale ale scândurilor, în scopul verificării. Verificaţi apoi dacă totul este orizontal şi aliniat, cu nivela cu bulă de aer sau cu firul cu plumb.

  18. Porţile

    Poate fi util să instalaţi o poartă în gard. Lăţimea standard este de 90 cm, iar înălţimea este aceeaşi cu cea a gardului. Pentru o rezistenţă suplimentară şi pentru a preveni îndoirea scândurilor, montaţi două scânduri în diagonală, la un unghi de 45°. Stâlpii pentru poartă se montează în acelaşi mod ca şi stâlpii de gard. Veţi avea nevoie de: balamale, un zăvor sau o broască cu cheie, piuliţe şi şuruburi. Dacă este necesar utilizaţi doi stâlpi mai lungi în partea din dreapta şi în partea din stânga şi montaţi o grindă transversală de legătură, pentru a împărţi greutatea porţii.

  19. Capace

    Finisaţi stâlpii cu capace în vârf, pentru a preveni pătrunderea apei de ploaie, care poate duce la putrezirea lemnului. Ca o alternativă, utilizaţi o bucată de carton gudronat fixat prin cuie sau tăiaţi la unghi vârful stâlpului.

Rating

Evaluează această descriere pas cu pas.

Construirea unui gard

4.2
4.2 of 5

596 numărul de voturi

  • 5
    375
  • 4
    105
  • 3
    33
  • 2
    24
  • 1
    59