Construirea unui coteţ de câine

70% of 100%

În cazul în care câinele dvs. îşi petrece foarte mult timp afară, este foarte importantă să aibă un loc în care să se adăpostească de ploaie, vânt sau soarele puternic. Un coteţ de câine este destul de uşor de construit. Nu uitaţi că acesta trebuie să fie de dimensiuni potrivite pentru câinele dvs.! Un coteţ mai mare nu este neapărat mai bun; câinii se simt în siguranţă în spaţii mai mici. De asemenea, un coteţ de câine de dimensiuni corecte va păstra mai bine căldura corpului câinelui dvs.

Aspecte care necesită atenţie
Pentru a alege dimensiunea corectă pentru coteţ, vom presupune, în acest exemplu, că este vorba despre un câine de talie mică spre medie, cu greutatea de cca 20 kg. Vom construi coteţul din lemn, deoarece acest material are proprietăţi naturale de izolare bune care vor păstra coteţul răcoros vara şi cald iarna. Pentru siguranţa câinelui dvs., utilizaţi materiale solide şi durabile. Coteţul va avea o podea fixă, care este mai confortabilă şi mai igienică.

Vom construi un coteţ simplu, cu cadru în formă de A, uşor de realizat. Este indicat să utilizaţi un lemn potrivit pentru exterior, deoarece coteţul va fi expus tuturor intemperiilor. Placajul rezistent la apă, panourile de lemn acoperite cu un strat de răşină epoxidică şi lemnul impregnat reprezintă materiale ideale. Cel mai indicat este să utilizaţi un lemn aprobat de către organizaţia Forest Stewardship Council (FSC) pentru utilizarea în exterior. Acesta va fi impregnat cu o substanţă ecologică şi nu va necesita tratamente suplimentare.

Materiale necesare
Dimensiunile de mai jos reprezintă doar un punct de plecare. Puteţi modifica lungimea, lăţimea şi înălţimea în funcţie de preferinţele dvs. şi de talia câinelui.

Cadru: 4 rigle de lemn de 44 × 44 mm, cu lungimea de cca 100 cm

Cadrele în formă de A:
- 4 rigle de lemn de 28 × 58 mm, cu lungimea de cca 100 cm, pentru stâlpi
- 1 riglă de lemn de 44 × 44 mm, cu lungimea de cca 120 cm, pentru coama acoperişului

Podeaua:
- placaj acoperit cu un strat de răşină epoxidică, cu grosimea de 12 mm şi dimensiuni de cca 100 × 100 cm
- 4 picioare scurte, tăiate dintr-o bârnă de lemn de 90 × 90 mm, cu înălţimea de 12 cm

Acoperişul:
- 14 scânduri de 125 × 22 mm, cu lungimea de cca 120 cm
- şipci de 75 × 20 mm, 2 buc. cu lungimea de cca 130 cm şi 2 buc. cu lungimea de cca 170 cm

Peretele posterior: asamblat din lambriuri groase de 18 mm, cu nut şi feder, şi tăiat în formă triunghiulară

Peretele frontal: formă triunghiulară, cu deschidere tăiată cu ferăstrăul

Veţi avea nevoie, de asemenea, de:
- lambriuri cu nut şi feder, cu grosime de 18 mm, din pin impregnat, cu lăţime utilă de 120 mm = 2 × 6 lambriuri cu lungime de cca 1000 mm. (Dacă utilizaţi lemn netratat, va fi necesar să aplicaţi un strat de vopsea sau lac pentru a preveni putrezirea acestuia.)
- 4 piese de conectare cu lungimea de 1000 mm
- colţare cu lăţimea de 20 mm

 1. Cadrul bazei

  Primul pas constă în realizarea cadrului bazei. Începeţi prin a realiza găuri-pilot în toate bucăţile de lemn pe care le veţi fixa ulterior cu şuruburi. Acest lucru va preveni crăparea lemnului. Realizaţi cadrul în modul indicat în ilustraţie, folosind 4 rigle de lemn de 44 × 44 mm. Fixaţi 4 blocuri de lemn sub cadru, în colţurile acestuia, pentru a îl ridica de la sol.

 2. Cadrele în formă de A

  Asamblaţi cadrele în formă de A ale coteţului, într-o formă triunghiulară. Tăiaţi capetele de jos ale laturilor triunghiului la un unghi de 60° şi capetele de sus la un unghi de 30°. Apoi, fixaţi colţurile de jos ale riglelor folosind şuruburi galvanizate (sau din oţel inoxidabil).

 3. Coama acoperişului

  Continuaţi asamblarea cadrului unind cele două cadre în formă de A cu coama acoperişului, având lungimea de 120 cm, în modul indicat în ilustraţie. Asiguraţi-vă că cele două cadre triunghiulare în formă de A sunt aliniate corect. Utilizaţi o nivelă cu bulă de aer pentru a vă asigura că cele două cadre în formă de A se află în poziţie verticală înainte de a fixa coama acoperişului cu şuruburi.

 4. Panoul podelei

  La cele 4 colţuri ale panoului podelei, tăiaţi deschideri pentru picioare. Coborâţi panoul podelei între picioare şi fixaţi-l cu şuruburi. Apoi, zencuiţi orificiile realizate în prealabil în panoul podelei folosind un zencuitor, pentru a vă asigura că şuruburile cu cap înecat nu vor depăşi suprafaţa podelei.

 5. Asiguraţi-vă că acoperişul este etanş

  Dacă doriţi ca acoperişul coteţului să fie 100% etanş, instalaţi o folie groasă de plastic (de exemplu o folie hidroizolantă pentru heleşteie) pe cadrele în formă de A şi fixaţi-o cu capse. Următorul pas constă în realizarea acoperişului coteţului.

 6. Montaţi acoperişul

  Utilizaţi scânduri de 165 × 22 mm, suprapuse parţial unele peste celelalte. Începeţi prin a fixa cu şuruburi o scândură în partea de sus. Apoi, introduceţi blocuri distanţiere sub aceasta, astfel încât să puteţi introduce panoul acoperişului sub ea. În acest mod, panoul va fi fixat corect şi va împiedica pătrunderea apei de ploaie în coteţ. Pentru panoul liber al acoperişului, realizaţi un cadru din rigle de 75 × 20 cm şi fixaţi cu şuruburi scândurile orizontale ale acoperişului astfel încât acestea să se suprapună în mod similar ţiglelor.

 7. Peretele posterior al coteţului

  Asamblaţi separat peretele frontal şi cel posterior, îmbinând două grupuri de câte 6 lambriuri cu nut şi feder. Asiguraţi-vă că fiecare îmbinare a panoului este strânsă complet. Fixaţi lambriurile montând câte 2 şipci (B) pe fiecare perete(urmând forma cadrelor în A), la un unghi de 60° . Aceste şipci trebuie să intre în interiorul cadrelor în A, deci lăsaţi un spaţiu suficient în acest sens. Lambriul de sus trebuie fixat cu şuruburi separat de restul panoului.

 8. Tăiaţi peretele în formă triunghiulară

  Trasaţi linii diagonale care corespund unghiului acoperişului, pornind din punctul central al celui de-al 6-lea lambriu. Utilizaţi un ferăstrău circular pentru a tăia peretele posterior în forma triunghiulară a cadrelor în A, apoi fixaţi peretele cu şuruburi.

 9. Peretele frontal

  Trasaţi conturul intrării pe peretele frontal, de la primul la cel de-al 4-lea lambriu. Asiguraţi-vă că intrarea în coteţ se află în poziţie centrală. În partea de sus, forma intrării va urma forma acoperişului. Respectiv, va avea un unghi de 60°. Realizaţi orificii în colţurile de sus; acestea vor facilita întoarcerea ferăstrăului vertical. Urmăriţi conturul trasat şi tăiaţi restul deschiderii. Fixaţi cu şuruburi două şipci în partea din centru-sus şi colţurile de jos ale panoului frontal, pentru a îl ranforsa.

 10. Asamblaţi coteţul

  Asamblaţi coteţul amplasând peretele frontal şi cel posterior în poziţie şi fixându-le cu şuruburi pe cadrul bazei. Realizaţi găuri-pilot pentru şuruburi şi utilizaţi şuruburi cu cap înecat pentru a obţine o suprafaţă netedă. În cele din urmă, fixaţi colţare în jurul intrării pentru a obţine un aspect finisat, plăcut.

Evaluare

Evaluaţi această instrucţiune pas-cu-pas.

Construirea unui coteţ de câine

3.5
3.5 of 5

219 total

 • 5
  105
 • 4
  22
 • 3
  26
 • 2
  17
 • 1
  49