Construirea unei măşti de calorifer

80% of 100%

Un calorifer de încălzire centrală poate fi un element care să nu se potrivească bine cu designul interiorului. Caloriferele cu design modern sunt de obicei mai scumpe şi pot fi dificil de instalat. O mască de calorifer este o soluţie bună, iar caloriferul este ascuns într-un mod aspectuos. Dimensiunile depind de calorifer.

Materiale necesare

 

 • placaj rezistent la apă de 22 mm
 • plăci MDF sau plăci OSB vopsite
 • grinzi de legătură din pin, de 32x50 mm
 • vopsea
 • suporturi
 • şuruburi
 • cepuri
 • lipici pentru lemn
 1. Alegerea dimensiunilor măştii de calorifer

  Măsuraţi înălţimea (H), lăţimea (W) şi adâncimea (D) caloriferului (nu uitaţi să ţineţi cont şi de robinet şi de ţevi).

 2. Circulaţia căldurii

  Asiguraţi circulaţia liberă a căldurii, pentru a lăsa un spaţiu suficient între masca de calorifer şi calorifer.

 3. Tăierea panourilor la dimensiune

  Măsuraţi distanţa de la podea la partea de sus a radiatorului, inclusiv spaţiul pentru circulaţia aerului. În acest exemplu: înălţimea radiatorului 720 + spaţiu de circulaţie 80 mm = 800 mm. Lungimea este de 2200 mm.

 4. Robinetul termostatic

  Lăsaţi un spaţiu suficient pentru ţevi şi robinetul termostatic. Robinetul trebuie să iasă în afară din mască, pentru a putea măsura temperatura din cameră şi pentru a vă permite să reglaţi temperatura. Puteţi monta robinetul astfel încât să iasă în afară în partea din faţă sau în partea din spate.

 5. Montaţi panoul superior pe panourile laterale

  Fixaţi panourile laterale pe panoul superior cu lipici pentru lemn şi cu şuruburi sau cepuri. Utilizaţi grinzi de legătură pentru a fixa laolaltă toate panourile. Puteţi tăia caneluri în panoul superior sau puteţi utiliza scânduri separate, la fel ca la panoul frontal. Utilizaţi grinzi pentru fixarea panourilor, pentru a avea o structură robustă.

 6. Panoul frontal

  Pentru panoul superior frontal al măştii de calorifer, utilizaţi o scândură înaltă de 180 mm şi două panouri laterale cu lăţimea de 120 mm. Fixaţi o parte cu cepuri, cealaltă parte urmând să fie fixată atunci când sunteţi gata să montaţi bara orizontală.
   

 7. Realizarea îmbinărilor cu cepuri

  Marcaţi poziţiile găurilor din capăt. Perforaţi găurile cu precizie şi în linie dreaptă şi marcaţi celelalte găuri perforate cu cepuri, apăsându-le într-o poziţie plană şi bătându-le cu ciocanul de cauciuc. Dacă este cazul, puteţi realiza îmbinări în interior utilizând suporturi sau, dacă aveţi o freză, puteţi tăia un profil de legătură pe care să îl lipiţi în poziţie.

 8. Grinzile panoului frontal

  Finisaţi panoul frontal cu patru grinzi orizontale de 60 mm şi spaţii de 60 mm. Aceste deschideri sunt necesare pentru a permite circulaţia liberă a căldurii radiate. Numărul de deschideri depinde şi de situaţia dvs. concretă. Ca o alternativă, puteţi utiliza plasă. Chiar dacă aceasta nu arată la fel de ordonat, o puteţi vopsi într-o culoare care să se asorteze cu masca de calorifer.

 9. Tăierea orificiilor

  Măsuraţi diametrul robinetului termostatic şi înălţimea acestuia deasupra podelei. Tăiaţi un orificiu de dimensiune mare cu ajutorul unui fierăstrău cilindric mare. Puteţi utiliza un ferăstrău vertical pentru a finisa orificiul la dimensiunea dorită. Puteţi monta robinetul astfel încât să iasă în afară în partea din faţă sau în partea din spate.

 10. Montarea măştii de calorifer

  Masca de calorifer trebuie să poată fi îndepărtată pentru curăţenie. În acest scop, vom echipa masca cu bare de susţinere, asemenea celor utilizate la dulapurile de bucătărie. Mai întâi fixaţi barele de susţinere în interiorul măştii, în partea de sus.

  Poziţionaţi masca peste calorifer şi găsiţi poziţia corectă pentru montarea barelor de susţinere pe perete, în partea de sus a caloriferului. Lăsaţi un spaţiu suplimentar, de exemplu dacă aveţi un pervaz deasupra caloriferului.

 11. Aveţi în vedere poziţia robinetului caloriferului

  Atunci când determinaţi lungimea barei de susţinere, trebuie să lăsaţi spaţiul necesar pentru robinetul caloriferului. Dacă robinetul se află în lateral, bara de susţinere trebuie să aibă o libertate de mişcare de cel puţin 18 cm. Un robinet de calorifer aflat pe ţevi iese în afară cu aproximativ 9 cm. Puteţi decide să fixaţi masca utilizând magneţi în locul barelor de susţinere.
   

Evaluare

Evaluaţi această instrucţiune pas-cu-pas.

Construirea unei măşti de calorifer

4
4 of 5

199 total

 • 5
  111
 • 4
  37
 • 3
  20
 • 2
  6
 • 1
  25