Construirea unei căsuţe pentru păsări

76% of 100%

Construirea unei căsuţe sau a unui cuib pentru păsări este uşoară. Este o activitate distractivă pe care o puteţi face împreună cu copii sau nepoţii.

Aspecte care necesită atenţie
Asiguraţi-vă că utilizaţi lemn rezistent la intemperii, de exemplu stejar sau fag ori placaj rezistent la apă. Amplasaţi căsuţa pentru păsări la cel puţin 1,5 metri deasupra solului, pentru a proteja păsările de prădători, cum ar fi pisicile. Cel mai indicat este să amplasaţi căsuţa pentru păsări pe partea dinspre nord a copacului, pentru a fi mai bine protejată de ploaie.

Materiale necesare
Ca exemplu, vom considera o căsuţă pentru păsări mici, precum cinteze sau piţigoi. Puteţi confecţiona pereţii dintr-o singură placă lată de 15 mm. Grosimea optimă este de aproximativ 20 mm. Construiţi acoperişul în unghi, astfel încât apa de ploaie să se poată scurge cu uşurinţă.

 • 1 perete posterior lung de 38 cm
 • 2 pereţi laterali de 22x26 cm lungime
 • 1 acoperiş cu lungime de 18 cm sau puţin mai lung, pentru a permite scurgerea apei
 • 1 perete frontal cu lungime de 23 cm, cu un orificiu de intrare de ø32 mm
 • 1 bază cu lungimea de 12 cm
 • 1 stâlp de montare, poziţionat pe linia de zbor a păsărilor (cu o gaură realizată în prealabil)
 • lipici pentru lemn
 • cuie
 • şuruburi

 

 1. Stabiliţi dimensiunea potrivită a deschiderii

  Dimensiunea căsuţei pentru păsări şi dimensiunea orificiului de intrare vor determina speciile de păsări care o vor vizita. Dimensiunea potrivită a deschiderii pentru păsări precum cinteze sau piţigoi este de 3,2 cm, în timp ce pentru o cioară sau o stăncuţă deschiderea trebuie să aibă 15 cm.

 2. Tăiaţi lemnul la dimensiune

  Trasaţi dimensiunile pe scândură şi tăiaţi bucăţile la dimensiunile adecvate.

 3. Finisaţi bucăţile de lemn

  Şlefuiţi marginile tăiate cu hârtie abrazivă.

 4. Găuriţi deschiderea de intrare

  Găuriţi deschiderea de intrare la 18 cm de la baza plăcii frontale, cu un ferăstrău cilindric de 32 mm. Pentru a preveni formarea aşchiilor, poziţionaţi scândura pe o bucată de deşeu de lemn în timp ce lucraţi. Găuriţi scândura şi totodată o distanţă mică în bucata de deşeu de lemn. Astfel veţi obţine o suprafaţă netedă.

 5. Montaţi panourile laterale ale căsuţei pentru păsări

  Montaţi panourile laterale pe peretele din spate utilizând lipici pentru lemn rezistent la apă şi cuie sau şuruburi. Realizaţi în prealabil toate găurile, pentru a preveni crăparea lemnului. Apoi,

  realizaţi orificiile de montare a căsuţei.

 6. Asamblaţi panoul frontal

  Montaţi panoul frontal al căsuţei pentru păsări pe pereţii laterali utilizând lipici pentru lemn rezistent la apă şi cuie sau şuruburi.

 7. Montaţi acoperişul

  Tăiaţi, şlefuiţi sau piliţi panoul posterior al acoperişului la o înclinaţie de 20°. Acest lucru va asigura o fixare mai bună a acoperişului pe peretele posterior.

 8. Finisarea acoperişului cuibului

  Dacă doriţi, puteţi monta balamale în partea din spate a acoperişului. De asemenea, puteţi monta scânduri suplimentare sub acoperiş. Acestea trebuie să fie cu 5 mm mai scurte decât dimensiunile interne ale pereţilor şi panoului frontal, pentru ca acoperişul să fie fix. Apoi, puneţi o bucată de carton gudronat sau de tablă de plumb pe acoperişul căsuţei pentru păsări.

 9. Baza

  Pentru a permite drenarea, realizaţi câteva găuri de 10 mm sub căsuţa pentru păsări. Ca alternativă pentru un orificiu rotund de intrare, puteţi tăia panoul frontal mai scurt. Astfel, căsuţa pentru păsări poate fi potrivită pentru mai multe specii de păsări.

Evaluare

Evaluaţi această instrucţiune pas-cu-pas.

Construirea unei căsuţe pentru păsări

3.8
3.8 of 5

1243 total

 • 5
  674
 • 4
  195
 • 3
  78
 • 2
  54
 • 1
  242