Skip to content

Construirea unei căsuţe în copac

Poate fi costisitor să solicitați altei persoane să efectueze o lucrare în locul dvs. Dar, utilizând metoda corectă, puteţi face singur foarte multe lucruri. Veţi economisi timp şi bani utilizând instrucţiunile practice pas cu pas pe care le veţi găsi Pe siteul SKIL. Aceste instrucţiuni pas cu pas sunt împărţite în categorii aferente diferitelor categorii de lucrări în casă şi în jurul acesteia şi vă oferă explicaţii clare, de la A la Z.Faceţi clic pe una dintre instrucţiunile noastre pas cu pas şi veţi putea începe imediat!

  1. Alegerea unui copac

    Alegeţi un copac cu structură corespunzătoare şi asiguraţi-vă că este sănătos; acest lucru este esenţial pentru o structură solidă şi rezistentă a căsuţei în copac. Printre copacii adecvaţi pentru construcţia unei astfel de căsuţe se numără fagii, stejarii, paltinii şi brazii groşi. Un copac cu un trunchi puternic şi gros, crengi groase şi rădăcini adânci, bine ancorate va oferi căsuţei o bază solidă. Copacul nu trebuie să prezinte semne de boli sau paraziţi care îi pot slăbi rezistenţa. Dacă nu aveţi certitudinea că un copac este adecvat, vă recomandăm să consultaţi un expert. Acesta va dispune de informaţii privind conservarea copacilor şi tratarea bolilor sau paraziţilor acestora şi vă va putea ajuta să alegeţi copacul potrivit înainte de a începe construcţia căsuţei în copac!

  2. Aflaţi dacă aveţi nevoie de o autorizaţie

    Înainte de a începe, verificaţi dacă aveţi nevoie de autorizaţie pentru a construi o căsuţă în copac. Dacă aceasta este necesară, contactaţi consiliul municipal/primăria şi verificaţi dacă există reglementări locale, decizii ale consiliului municipal sau alte aspecte care se pot aplica acestei construcţii, cum ar fi restricţiile de înălţime. În anumite cazuri, poate fi necesar să solicitaţi o autorizaţie înainte de a construi o căsuţă în copac. Se pot aplica restricţii şi în cazul în care în grădina dvs. există copaci protejaţi.

    Este recomandat, de asemenea, să discutaţi şi cu vecinii; acest lucru poate preveni reclamaţiile ulterioare şi vă va ajuta să menţineţi relaţii cordiale cu aceştia. Căsuţa din copac poate afecta vederea din casele învecinate sau poate permite observarea interiorului acestora, încălcând dreptul la intimitate al locatarilor. Este recomandat, de asemenea, să vă contactaţi şi compania de asigurări pentru a verifica dacă această construcţie este acoperită de asigurarea proprietăţii dvs. imobiliare. Dacă aceasta nu este acoperită de asigurare, nu veţi beneficia de despăgubiri pentru nicio pierdere sau avarie cauzată de căsuţa din copac.

  3. Alegeţi poziţia potrivită

    După ce aţi selectat cel mai bun copac, puteţi alege tipul căsuţei în copac pe care o veţi construi. Pentru o căsuţă în copac standard, de 3 × 3 metri, alegeţi un copac cu diametrul de minimum 30 cm. Puteţi calcula diametrul măsurând circumferinţa copacului cu ruleta, la înălţimea la care intenţionaţi să construiţi căsuţa. Apoi, împărţiţi rezultatul măsurătorii la π (3,14) pentru a obţine diametrul. Este, de asemenea, important să verificaţi modul în care baza căsuţei va fi poziţionată în copac. Măsuraţi cu atenţie poziţiile în care va fi necesar să faceţi tăieturi în trunchi şi ramuri. Lăsaţi suficient spaţiu liber în jurul trunchiului. Grosimea grinzilor de susţinere va depinde de situaţie şi de mărimea platformei.

  4. Susţinerea căsuţei din copac

    Puteţi asigura susţinerea căsuţei din copac în mai multe moduri. Indiferent de metoda aleasă, nu uitaţi că vântul va face copacul să se legene. Prin urmare, asiguraţi-vă că acest lucru nu poate cauza deteriorarea căsuţei. Puteţi alege între mai multe metode de a susţine căsuţa din copac:

    1) Fixarea cu şuruburi în copac
    Aceasta înseamnă că grinzile de susţinere a platformei sunt fixate cu şuruburi direct pe trunchiul copacului. Aceasta este cea mai obişnuită metodă de a susţine platforma. Însă aceasta este şi metoda cu cea mai mare probabilitate de a afecta copacul, deşi puteţi reduce acest risc utilizând materialele corecte.

    2) Metoda „plutitoare”
    Această metodă implică suspendarea căsuţei în copac de ramuri înalte, însă solide, cu frânghii, cabluri sau lanţuri. Această metodă nu funcţionează, însă, cu toate tipurile de copaci şi nu poate susţine o căsuţă cu greutate mare. Este ideală, de exemplu, pentru o platformă, însă nu şi pentru o incintă închisă.

    3) Utilizarea unor stâlpi de susţinere
    Stâlpii de susţinere sunt înfipţi în pământ, în apropierea copacului, fără a fi legaţi de copac. Lăsaţi suficient spaţiu în jurul platformei pentru a permite copacului să se legene liber atunci când suflă un vânt puternic. Această metodă are cea mai redusă probabilitate de a afecta copacul.

  5. Accesul în căsuţa din copac

    Înainte de a începe să construiţi căsuţa din copac, este necesar să decideţi cum vă veţi urca în aceasta. Luaţi permanent în considerare siguranţa copiilor! Calea de acces în copac trebuie să fie solidă şi sigură. Calea de acces poate fi de mai multe tipuri:

    1) O scară de frânghie
    Puteţi face o scară de acest tip din frânghie şi câteva beţe cilindrice, scurte, fixate pe frânghie unul sub celălalt, până la sol. Utilizarea unei scări de frânghie necesită un proces de învăţare, iar scara poate fi instabilă atunci când urcaţi sau coborâţi pe aceasta.

    2) O scară sprijinită fixată
    Aceasta poate fi o scară standard, pe care o puteţi cumpăra de oriunde. Scara sprijinită va reprezenta un mod rapid şi uşor de a urca în căsuţa din copac.

    3) O scară fixă cu trepte
    Scările fixe cu trepte sunt cea mai sigură cale de acces la o căsuţă în copac. Dacă decideţi să utilizaţi o scară fixă cu trepte, este recomandat să adăugaţi balustrade sau mâini curente pe părţile laterale ale acesteia, pentru mai multă siguranţă.

  6. Obstacolele

    Este indicat să construiţi casa ocolind ramurile aflate în calea dvs. sau este preferabil să le tăiaţi? Obstacolele pot influenţa designul căsuţei din copac. Deseori, poate fi dificil să modificaţi designul în funcţie de forma neregulată a copacului. Însă, odată căsuţa terminată, vă veţi putea aminti cu satisfacţie de munca dvs.!

  7. Siguranţa pe primul loc

    Înainte de a începe să construiţi căsuţa în copac, nu uitaţi că cel mai mare pericol este cel de cădere. Pentru a reduce acest risc, puteţi lua următoarele măsuri:

    1) Nu construiţi căsuţa din copac la înălţime prea mare
    Construirea căsuţei în copac la înălţime prea mare poate fi periculoasă în cazul în care căsuţa va fi folosită de copii. Prin urmare, nu construiţi platforma la o înălţime mai mare de 1,5–2,5 metri.

    2) Construiţi un gard sau o balustradă de siguranţă în jurul platformei
    Un gard sau o balustradă de siguranţă care înconjoară platforma va preveni căderea copiilor. Gardul sau balustrada de siguranţă trebuie să aibă înălţimea de 70–90 cm, iar distanţa dintre baluştri sau uluci nu trebuie să fie mai mare de 10–15 cm.

    3) Creaţi o suprafaţă moale a solului
    Împrăştiaţi pe sol, sub căsuţa din copac, materiale naturale moi, cum ar fi talaşul. Acest lucru nu va preveni căderile, însă va asigura o aterizare mai confortabilă!

  8. Punctele de fixare

    Un copac cu ramuri în formă de V va reprezenta un suport foarte solid pentru căsuţa din copac, oferind 4 puncte de fixare în loc de 2. Practicaţi orificii în cele 4 puncte de fixare aflate pe ramuri opuse. Utilizaţi un burghiu de 10 mm şi asiguraţi-vă că orificiile sunt orizontale şi se află la aceeaşi înălţime (A). Dacă orificiile de fixare nu sunt bine aliniate, este posibil ca platforma să nu fie orizontală.

  9. Grinzile de susţinere

    Măsuraţi distanţa dintre orificiile de fixare pe ambele părţi ale ramurilor copacului şi marcaţi această distanţă (A) pe 2 grinzi de susţinere. Asiguraţi-vă că această distanţă este aceeaşi pe partea stângă şi cea dreaptă a grinzilor de susţinere. Începând din acest punct de referinţă, trasaţi o linie de 5 cm către stânga şi dreapta (în total 10 cm) şi marcaţi capetele acestei linii. Procedaţi la fel şi la celălalt capăt al grinzii. Practicaţi două orificii de 12 mm pe ambele părţi, la capetele marcate ale liniilor pe care le-aţi trasat. Apoi, utilizaţi ferăstrăul vertical pentru a tăia o fantă lată de 12 mm între cele 2 orificii. Aceasta este necesară pentru a permite mişcarea liberă a copacului în condiţii de vânt puternic, fără riscul de crăpare a trunchiului copacului sau de deteriorare a platformei.

  10. Grinzile de susţinere (continuare)

    Fixaţi cele 2 grinzi de susţinere pe copac, la înălţimea marcată, folosind 4 holţşuruburi cu cap hexagonal cu diametrul de 12 mm şi lungimea de 200 mm. Instalaţi şaibe între capetele şuruburilor şi grinda de susţinere. Repetaţi procedura pe cealaltă grindă de susţinere, aflată pe partea opusă a trunchiului copacului. Asiguraţi-vă că cele două grinzi de susţinere se află la aceeaşi înălţime şi sunt paralele una cu cealaltă. Orificiile de fixare previn crăparea lemnului – atât a trunchiului şi a ramurilor, cât şi a grinzilor de susţinere. În cazul în care căsuţa din copac are o greutate totală relativ ridicată, luaţi în calcul posibilitatea de a utiliza grinzi de susţinere mai groase şi mai solide.

  11. Traversele

    Montaţi 4 traverse de 50 × 150 mm, la distanţe egale, paralele unele cu celelalte. Fixaţi traversele folosind şuruburi pentru plăci aglomerate, cu lungimea de 80 mm Apoi, fixaţi 2 grinzi de 50 × 150 mm la capetele celor 4 traverse, folosind şuruburi pentru plăci aglomerate, cu lungimea de 80 mm.

    Reţineţi: platforma trebuie să formeze unghiuri drepte faţă de cele 2 grinzi de susţinere; în caz contrar, scândurile podelei nu vor fi drepte atunci când le veţi monta mai târziu.

  12. Papucii de grindă

    Fixaţi platforma pe grinzile de susţinere folosind 8 papuci de grindă. Asiguraţi-vă că întreaga structură este perfect orizontală şi că toate colţurile dintre grinzi formează unghiuri drepte. Montaţi câte 4 papuci de grindă pe fiecare dintre cele 2 părţi ale platformei.

  13. Contravântuirile de sub platformă

    Platforma este încă puţin instabilă, însă o vom fixa cu 2 contravântuiri de 30 × 100 mm. Aceste contravântuiri sunt fixate cu câte 2 papuci de grindă pe partea superioară a platformei. Fixaţi partea inferioară a grinzilor de susţinere pe ramurile copacului.

    Tăiaţi cu ferăstrăul părţile de sus ale grinzilor de susţinere la dimensiunea corectă şi la un unghi de cca 45°, în funcţie de situaţie. Fixaţi grinzile de susţinere pe interiorul platformei, folosind din nou câte 2 papuci de grindă. Fixaţi cele 2 contravântuiri încrucişate una pe cealaltă, în partea de jos, folosind un şurub metric sau o tijă filetată M8 cu lungimea de 100 mm. Instalaţi şaibe între contravântuiri şi şuruburi.

  14. Fixaţi scândurile podelei căsuţei din copac

    Verificaţi dacă şi unde este necesar să decupaţi scândurile podelei astfel încât acestea să poată fi montate în jurul trunchiului şi ramurilor copacului. Lăsaţi distanţe de cca 10 mm între scânduri. Dacă este necesar, utilizaţi ferăstrăul vertical pentru a decupa deschideri rotunde acolo unde trunchiul şi ramurile copacului vor trece prin podea. Fixaţi fiecare capăt al scândurilor podelei folosind cel puţin 2 şuruburi. Utilizaţi o scară sprijinită sau dublă pentru această operaţie şi finisaţi corect podeaua, asigurându-vă că aceasta nu prezintă aşchii.

  15. Gardul de siguranţă

    Pentru gardul de siguranţă, fixaţi stâlpi cu înălţimea de 80 cm la fiecare dintre colţurile platformei. Realizaţi colţurile gardului folosind câte 2 şipci de 60 × 10 mm. Puteţi utiliza şipci mai groase, dacă doriţi, însă nu uitaţi că greutatea totală este, la rândul său, importantă pentru stabilitate. Fixaţi aceste şipci cu şuruburi introduse prin părţile laterale. Fixaţi mâna curentă, din şipci de 60 × 10 mm, pe aceşti stâlpi verticali. Tăiaţi îngrijit capetele mâinii curente la dimensiunea corectă şi la un unghi de 45° (a se vedea detaliul încercuit din ilustraţie pentru mai multă claritate). Apoi, fixaţi mâna curentă cu şuruburi pe stâlpi, instalând apoi baluştrii la intervale de cca 10 cm. Fixaţi baluştrii folosind şuruburi cu cap înecat pentru plăci aglomerate. Siguranţa este prioritatea nr. 1, în special în cazul copiilor (mici)!

  16. Scara fixă

    Construiţi o scară solidă şi rezistenţă pe una din laturile platformei. Pentru o platformă cu înălţimea de 2,5 metri, scara va avea un unghi sigur dacă marginea de jos a acesteia se află la distanţă de 1,35–1,80 metri de proiecţia la sol a marginii de sus. Construiţi scara folosind stâlpi de 50 × 10 mm şi trepte de 50 × 12 mm. Stabiliţi lungimea şi lăţimea scării în funcţie de situaţia dvs. Montaţi treptele pe stâlpi la intervale egale, după ce aţi marcat în prealabil poziţie fiecărei trepte. Puteţi fixa blocuri de lemn pe stâlpi cu şuruburi, montând apoi treptele, tot cu şuruburi, pe aceste blocuri. Puteţi, de asemenea, tăia în stâlpi fante cu adâncimea de 25 sau 30 mm, introducând apoi treptele în acestea. Tăiaţi stâlpii şi treptele la lungimea corectă şi fixaţi-le cu adeziv şi şuruburi.

  17. O căsuţă cu 3 pereţi

    Vă puteţi construi din lemn o căsuţă în copac folosind diferite designuri, de exemplu cu 3 pereţi şi un acoperiş din tablă ondulată. Puteţi, de asemenea, realiza acoperişul folosind o foaie solidă de plastic, susţinută pe căpriori de lemn, sau puteţi fixa un mic cort pe platformă.

  18. Cadrul în formă de A

    În acest exemplu, construim o căsuţă în copac cu un cadru al acoperişului în formă de A şi unghi al rampelor de 60°. Puteţi realiza această căsuţă folosind aceiaşi stâlpi utilizaţi anterior. Înălţimea şi lăţimea trebuie reglate în funcţie de situaţie. Dacă una dintre ramuri trebuie să treacă prin acoperiş, va trebui să montaţi un căprior suplimentar şi o traversă.

  19. Asiguraţi-vă că acoperişul este etanş

    Pentru ca acoperişul căsuţei din copac să fie 100% etanş la apă, fixaţi cu capse o folie groasă de plastic pe cadrul în formă de A înainte de a instala ţiglele sau scândurile acoperişului.

  20. Finalizarea căsuţei din copac

    Fixaţi cu şuruburi primele scânduri ale acoperişului în partea de sus a cadrului în formă de A şi apoi introduceţi scândurile următoare sub acestea. Instalaţi scândurile acoperişului suprapuse unele peste celelalte şi fixaţi-le cu şuruburi. Tăiaţi pereţii din faţă şi spate la dimensiunea corectă, realizând ferestre dacă este necesar, şi fixaţi-i cu şuruburi pe cadrul în formă de A. Realizaţi găuri-pilot pentru şuruburi şi utilizaţi şuruburi cu cap înecat pentru un aspect neted.

  21. Sfat de pas

    Pentru o căsuţă în copac rezistentă la intemperii sau pur şi simplu pentru un aspect mai atrăgător, puteţi lua în calcul posibilitatea de a o finisa nu doar cu lac, ci şi cu un strat de ulei de tung (ulei chinezesc de tratare a lemnului). Acesta nu este toxic şi protejează lemnul. Este utilizat de către profesionişti şi este unul dintre cele mai bune finisaje naturale disponibile. De asemenea, puteţi vopsi căsuţa din copac în aceeaşi combinaţie de culori cu cea a casei dvs.!

Rating

Evaluează această descriere pas cu pas.

Construirea unei căsuţe în copac

4.1
4.1 of 5

2641 numărul de voturi

  • 5
    1605
  • 4
    418
  • 3
    156
  • 2
    85
  • 1
    377